Hemen hemen hepimizin anlamlarının aynı olduğunu düşündüğümüz iki ayrı kelimedir: doğal ve organik. Evet, doğal gıda ve organik gıda farklı anlamları ifade etmektedir.
Birçok yerde organik gıda adı altında gıda ürünlerinin satıldığını görmek mümkündür. Hazır gıda olmayan her gıdaya ‘organik’ sıfatı yapıştırılır hemen. Maalesef ki, bu algı gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Organik Tarım Esasları ve Uygulanması Yönetmeliği’ne göre organik ürün; organik tarım faaliyetleri esasına göre üretilmiş ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürün olarak tanımlanır. Bir gıdanın organik gıda olarak adlandırılması birçok faktöre bağlıdır. Yetiştirilmesinde ve işlenmesinde yapay ve benzeri gübreler, böcek ilaçları, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçları, büyütme düzenleyicileri, hormonlar, antibiyotikler, koruyucular, renklendiriciler, katkı maddeleri, kimyasal ambalaj malzemeleri kullanılmaz. Kısaca tarladan tüketime sunuluna kadarki süreç içerisinde her şey kontrol altındadır. Onaylıdır.
Doğal gıda ise doğal olarak bulunan gıdadır. Herkes bahçesinde bir ürün yetiştirip doğal diye satış yapabilir. Yani denetlenebilirliği yoktur.
Şöyle düşünelim; diyelim ki tarlada herhangi bir ürün yetiştiriyorsunuz. Kimyasal gübre, ilaç vb. şeyler kullanmadınız. Ve tarlanızın yakınında fabrika var. Bu tarladan çıkıp satılan ürün doğal olabilir fakat organik olmayabilir. Fabrikadan, çevreden herhangi bir zarar gelebilir. Tarla şartları, çevre şartları, kullanılan tohumun kontrolü gibi kontroller sağlandıktan sonra onay alınırsa organik ürün olabilir.
Organik ürün satın alırken etiket bilgilerinde Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşlarına ait onay etiketi ve organik tarım logosu bulunmalıdır.
Kaynak: Organik Tarım Esasları ve Uygulanması Yönetmeliği