Donuk ürünler bizim için oldukça pratik olan ürünlerdir. Üstelik bu ürünler taze halindeki besin değerine en yakın besin değerine sahiptir. Daha önce sizler için patatesi dondurma aşamalarından ayrıntılı bir şekilde yazmıştım. Bugün de dondurulmuş bezelye üretimi nasıl yapılır ona bakalım.
Dondurulmuş Bezelye Üretimi
- İlk olarak ham madde seçme işlemi gerçekleşir. Dondurulmaya uygun olacak bezelye çeşidi ince kabuklu, tatlı, körpe ve parlak yeşildir. Ayrıca 90-140 tendrometre aralığında hasat olan bezelyeler dondurma işlemine daha uygundur. Tendrometre hasat olgunluğunu ölçen bir alettir.
- İşletmeye gelen bezelyelerde ilk olarak taneleme işlemi gerçekleşir. Bu işlem için viner adı verilen makineler kullanılmaktadır. Tanelenmiş olan bezelye hemen işlem görmelidir. Aksi takdirde bezelyelerdeki şeker oranı hızla düşer. Bu durumda tatlılık oranı azalır. Bu yüzden bezelyeler bekletilmemelidir.
- Daha sonra bezelye taneleri boyutlarına göre ayrılmaktadır.
- Ardından yıkama işlemi gerçekleşir. Bu şekilde tanelerdeki kir, çöp vs. gibi şeyleri temizlemiş oluruz.
- Temizlenen tanelerde haşlama işlemi gerçekleşir. Bu işlem önemlidir. Çünkü bu işlem enzim faaliyetlerini önlemek için yapılmaktadır. Sıcak su veya buhar kullanılabilir. Uygulanacak olan süre tanelerin iriliğine göre değişir.
- Daha sonra haşlanan tanelerde hızlıca soğutma işlemi gerçekleşir.
- Tekrardan bir ayıklama işlemi olur. Burada uygun olmayan kalitedeki taneler ayrılmaktadır.
- Artık taneler dondurma işlemi için hazırdır. Dondurma işleminde genellikle IQF dondurma yöntemi (Individual Quick Freezing) kullanılmaktadır. Bu yöntem bezelye dondurmak için oldukça uygundur. Bu sistemde bezelyeler kapalı bir ünite içerisinde delikli bantlar üzerinde soğuk hava akımı ile tek tek donar. Ayrıca sistem sistemden çıkan ürünlere su püskürtme işlemi uygulanmaktadır. Buradaki amaç tanelerin birbirine yapışmasına engel olmaktır. Üstelik parlak bir görünüm oluşur.
- Ambalajlama işleminden önce son kez ayıklama işlemi olur. Daha sonra bezelyeler uygun ambalajlara doldurulmaktadır. Ardından -18/-20 ˚C’de depolama işlemi gerçekleşir.
Bezelye dondurma işlemi kısaca bu şekildedir. Üretim sırası ve parametreler işletmelere göre farklılık gösterebilir.
Kaynaklar:
Megep Gıda Teknolojisi
Bilişli A., Gıda Teknolojisi, Sidas Medya, Çanakkale, 2015, s.37
Yorumları Göster