Daha önceki yazılarda gıdalarda kullanılan katkı maddelerinden ve gıdalardaki kullanım amaçlarından bahsetmiştik.(https://www.gidanotlari.com/gida-katki-maddesi-nedir-kullanilan-e-kodlari-nedir/ )
Emülgatörler de yapıyı güçlendirmek amaçlı kullanılan gıda katkı maddeleridir. Emülsifiye edici maddeler olarak da bilinir.
Bir kaba yağ ve su koyduğunuzda birbirine karışmadığını görürsünüz. Peki nasıl oluyor da hazır gıdalarda bu ayrım belli olmuyor? İşte emülgatörler tam olarak bu işe yarar. Yağ ve su gibi birbirine karışmayan iki veya daha fazla fazın homojen bir karışım oluşturmasını sağlar. Emülgatörlerin yapısında hem yağda çözünen hem de suda çözünen grup vardır. Kullanılan sıvılardan birinin yüzey gerilimini azaltarak diğer sıvı içinde dağılmış halde kalmasını sağlar. Böylece homojen bir görünüm oluşur. Kullanılan gıdalarda da gıdanın kıvamını ve yoğunluğunu arttırmış olur. Gıdalarda emülgatör olarak kullanılan maddeler lesitin (E322), mono ve digliseritler (E471), propilen glikol ester (E1520), poligliserol ester (E475) gibi maddelerdir. Bu maddelerin hangi gıdalarda kullanılabileceği ve kullanımına izin verilen miktarları Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Bakmak isterseniz eğer aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz
(http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/05/20080522-7-1.doc).
Gıda sektöründe birçok alanda emülgatör kullanılmaktadır. Mayonezler, dondurmalar, krem şanti, pudingler, çikolatalar, vb. ürünler en çok kullanıldığı alanlardır. Emülgatör kullanımı yasaldır. Fakat üreticiler kullandıkları emülgatör çeşidinin adını veya E kodunu etiket bilgilerinde mutlaka belirtmelidir. Tüketiciler de etiket bilgilerinden yararlanarak ne tükettiğine dikkat etmelidir. Kullanılan katkı maddesinin yasal olması bolca tüketebileceğimiz anlamına gelmemelidir. Sağlığımızı uzun vadede düşünmeliyiz ve ona göre gıda tüketimi yapmalıyız.
Sağlıcakla kalın.