Alışverişten eve geldiğimizde yaptığımız ilk iş et ve tavuk ürünlerini dolaba ya da buzluğa kaldırmak oluyor. Taa üretim aşamalarından markete gelene kadar korunmuş olan soğuk zincir halkasını biz de tüketene kadar devam ettiriyoruz.

Peki, bu zincirin herhangi bir aşamasında bir kırılma olursa ne olur?

Et ve tavukta bulunan mikroorganizmalar hızla üremeye başlar. Sağlığımızı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Ayrıca et veya tavuk ürününde acılaşma meydana gelir. Renk olarak da koyu bir renk oluşmaya başlar. Soğuk zincirin sağlanmadığı aşamada ürün çözülme aşamasına geçerken tekrardan soğuk işlemine maruz kalırsa şekil bozukluğu oluşur ve yapışma görülür.

Soğuk zincirin korunması sadece marketten aldığımız ürünü eve gelip buzluğa kaldırmak değildir. Bu işlem bir bütündür. Üretimden tüketime kadar geçen bir süreçtir. Ve herhangi bir yerinde soğuk zincir sağlanmamış olabilir. Bizlere düşen görev marketten alırken paketlere ve rengine dikkat etmektir. Ürünün muhafaza edildiği dolabın soğuk olup olmadığına bakmalıyız. Alışverişin sonunda bu tür gıdalarımızı almalıyız. Ve eve geldiğimizde yakın bir zamanda tüketeceksek buzdolabına hemen tüketmeyeceksek de buzluğa kaldırmalıyız.

Ayrıca okumak isterseniz ‘Gıdada Soğuk Zincir Nedir?’ yazımızı da aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

https://www.gidanotlari.com/gidada-soguk-zincir-nedir/

Kaynak: www.ggd.org.tr

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle