Ekmek tüketimi her zaman tartışma konusu olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Ekmek bizim toplumumuz için vazgeçilmez bir gıdadır. Sağlık üzerindeki etkileri konuşuldukça farklı ekmek türleri arayışına girdik. Endüstriyel alanda ve ev mutfaklarında farklı ekmek türleri denenmeye başlandı.
Ev ortamında yaptığımız ekmekler ilk zamanlarda maalesef olmayabiliyor. İki-üç denemeden sonra tam anlamıyla istediğiniz kıvamda ekmek elde edebilirsiniz. Bu yüzden ilk kez evde ekmek yapmak isteyenler hemen pes etmeyin. Bende bu yazımda sizlere kendi mutfağımda ekmeğimi nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum. Şu son zamanlarda biraz ara vermiş olsam da ekmeğimi genelde kendim yapıyorum. Bizim için daha doyurucu oluyor. Fırından almış olduğumuz ekmeklere göre daha az tüketiyoruz.
Öncelikle maya olarak yaş maya kullanıyorum. Mayayı aktifleştirmek için;
- 1 paket yaş maya
- Yarım yemek kaşığı şeker
- Yarım su bardağı ılık su
kullanıyorum. Malzemelerin hepsini bir kap içerisinde karıştırıyorum ve 15 dakika kadar bekliyorum. Su çok sıcak olursa maya içerisinde yer alan mikroorganizmalar aktif hale geçemez. Ve bu da ekmeğin kabarmasında sorun yaratır. Daha sonra bir çay kaşığı kadar tuz ve yaklaşık 6 su bardağı kadar tam buğday unu kullanıyorum. Tuz miktarını isteğinize göre koyabilirsiniz. Birçok kişi tam evde yaparken tam buğday ununu ve beyaz unu karıştırarak yapmayı tercih ediyor. Bizim tercihimiz tamamını tam buğday unu kullanmaktan yana. Karışıma 1 su bardağı ılık suyu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlıyorum. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun ağzını kapatarak yaklaşık 1 saat kadar mayalanmasını bekliyorum. Daha sonra hamuru açıp bi 10 dakika kadar tekrardan yoğuruyorum. Hamuru iki parçaya ayırıp şekil veriyorum. İsterseniz daha küçük parçalara ayırıp tek tüketimlik yapabilirsiniz. Yuvarlak ya da uzunlamasına şekil verebilirsiniz. Şekil verdikten sonra üzerini kapatıp 45 dakika kadar daha mayalanmaya bırakıyorum. Daha sonra fırında pişirmeye bırakıyorum. Herkesin fırını farklı özellikte olabilir. O yüzden pişirme süresini ve sıcaklığını size bırakıyorum. Kendi fırınımda 180°C’de yaklaşık 30 dakika da pişiyor. Ekmeğinizi çeşitlendirmek için hamuruna çörek otu, üzerine susam gibi değişik tatlar koyabilirsiniz.
Ayrıca ‘Ekmek Nasıl Yapılır’ ve ‘Ekmek Hamuru Nasıl Kabarır’ yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
- https://www.gidanotlari.com/ekmek-uretimi-nasil-yapilir/
- https://www.gidanotlari.com/ekmek-hamuru-nasil-kabarir/
Sağlıcakla kalın.