Kışa girmeden önce birçoğumuz konserve hazırlama telaşına düşeriz. Meyve ve sebzeleri her mevsimde tüketebilmek adına başvurduğumuz yöntemlerden biridir konserve yapma. Günümüzde her meyve sebzeyi bulabilme imkânımız olsa da konserve hazırlayanların sayısı da az değil. Konserve hazırlarken birçok noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde zehirlenmelere yol açabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Her kış gazetelerde rastlarız: ‘Ev konservesini tükettikten sonra zehirlendi.’ Bu yazımda sağlıklı konserveler hazırlayabilmek için dikkat edilmesi noktalardan bahsedeceğim.
- İlk olarak iyi bir ham madde olmadan iyi bir son ürün çıkmaz diyerekten ham madde seçiminden bahsetmek istiyorum. Konserve için seçtiğimiz ham maddeler sağlam, taze olmasına dikkat edin. Ön hazırlıklarınızı yaparken hijyen koşullarınıza dikkat edin.
- Kullanacak olduğunuz kavanozlar temiz olmalı. Deterjan kalıntısı gibi kalıntılar içermemelidir. Kavanozlarınıza yeni kapaklar kullanın. Kapaklar sağlam olmalı ve kavanoza tam oturmalıdır. Kavanozları ve kapakları kullanımdan önce mutlaka steril hale getirin. (15-20 dk kadar kaynatabilirsiniz.)
- Ham maddenizi kaynatırken uygulanan sıcaklık ve süre önemlidir. Isıl işlem yeteri kadar uygulanmazsa Clostridium botulinum adlı bakterinin faaliyetleri devam eder. Bu bakteri ısıya karşı direnci olan sporlu bir bakteridir. 100°C’de 10 dakika ya da 80°C’de 30 dakika kadar sıcaklık uygulanmalıdır.
- Ham maddeler ve kavanozlar hazırlandıktan sonra kavanozlara sıcak dolum yapılmalıdır. Ve kavanoz tamamen doldurulmamalıdır. Ağzına kadar doldurulan kavanozlarda şişkinlik oluşabilir.
- Son olarak da kavanozlar serin bir yerde saklanmalıdır. Ve tüketmeden önce mutlaka kontrol edin. Bombaj oluşmuş kavanozları tüketmeyin. Kötü koku oluşan konserveleri tüketmeyin. Açılan konserveyi kısa sürede tüketmeye çalışın.
Konserve hazırlarken titiz davranmak gerekir. Gıdaları konserveleme yaygın olarak kullanılan bir yöntem olsa da meyve ve sebzeleri taze olarak mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerekir. Taze olarak tüketilen meyve ve sebzelerin besin değerleri daha yüksektir. İşleme tabi tutuldukça besin değerlerinde azalma meydana gelecektir.