Fermantasyon çok eski zamanlardan beri kullanılmakta olan gıdaları korumada kullanılan bir yöntemdir. Halk arasında mayalama olarak da bilinir. Peki, nedir fermantasyon? Fermantasyon sonucu oluşan gıdalar hangileridir?

Fermantasyon, bir maddenin mikroorganizmalar aracılığı ile kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon işleminde bakteri, maya ve mantarlar gibi mikroorganizmalar ve enzimler görev almaktadır. Görev alan mikroorganizmalar şekeri kullanarak farklı ürünler oluşturur. Fermantasyon sonucunda oluşan ürünlere göre 4 çeşit fermantasyon vardır. Laktik asit fermantasyonu, alkol fermantasyonu, sitrik asit fermantasyonu ve bütirik asit fermantasyonu.

Fermente gıdalar ise, bitkisel ve hayvansal gıdaların doğal yolla ya da fermantasyon sürecini başlatıcı kültürlerin eklenmesiyle üretilen gıdalardır. Dünyanın birçok yerinde farklı çeşitte fermente ürünler bulmak mümkündür. Ülkemizde ise en çok kullanılan fermente gıdalar;

  • Fermente süt ürünleri: kefir, yoğurt, kımız, kurut, peynir, tereyağı, ekşi krema
  • Fermente et ürünleri: sucuk, pastırma
  • Fermente tahıl ürünleri: tarhana, boza
  • Fermente sebze ürünleri: turşu
  • Diğer fermente ürünler: bira, şarap, sirke, soya sosu, ekmek

Fermente gıdalar beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Sağlık açısından da olumlu etkileri mevcuttur. Olumlu etkiler göstermesi fazla miktarda ve dengesiz bir şekilde tüketebiliriz anlamına gelmemelidir. Sağlık konusu kişiden kişiye/ bünyeye göre farklılık gösterebilir.

Kaynak: Karaçıl M. Ş., Tek Acar N.,Dünyada Üretilen Fermente Ürünler: Tarihsel Süreç ve Sağlık İle İlişkileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,2013, 27(2):163-173.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle