Fermente gıdalar hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ürünlerdir birçoğu. Peki, nelerdir fermente gıdalar? Önemi nedir?
Fermantasyon işlemini basitçe tanımlayacak olursak, mikroorganizmaların gıdanın içerisinde yer alan şekeri kendilerine besin kaynağı yaparak kullanması ve farklı son ürünlere dönüştürmesidir. Oluşan son ürünün çeşidine göre fermantasyon değişik isimler alır. Laktik asit fermantasyonu, alkol fermantasyonu gibi. Bu üretim sürecinde bakteriler, mayalar, mantarlar gibi mikroorganizmalar yer alabilir. Meydana gelen bu işlem ile (fermantasyon ile) gıdalar daha dayanıklı hale gelir. Uzun süre saklama imkânı doğar. Mesela turşu. Meyve ve sebzeleri mevsim dışında da tüketmemizi sağlar. Onları daha uzun süre muhafaza etmiş oluruz.
Fermente ürünlere örnek olarak; yoğurt, peynir, kefir, tarhana, turşu, şarap, ekmek gibi ürünler verilebilir. Fermantasyon ve fermente ürünler hakkında detaylı bilgi için aşağıda linki bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.
(https://www.gidanotlari.com/fermantasyon-nedir-fermente-gidalar-nelerdir/)
Fermantasyon işlemi gıdaların besin değerini arttırır. Gıdanın içerisinde yer alan besinlerin sindirimleri kolaylaşır. Bağırsak mikroflorasını düzenler. Probiyotik özellik gösterebilir. Bu etkilerin gözlenebilmesi için o gıdanın içerdiği faydalı bakteri sayısı yeterli düzeyde olmalıdır. Ve düzenli olara tüketim sağlanmalıdır. Pişirilerek elde edilen ürünlerde ısıl işlem etkisinden dolayı aynı etkiler söz konusu olmayabilir. Ayrıca tüketimlerine de dikkat etmek gerekir. Mesela turşu gibi fermente gıdalar yüksek oranda tuz içerir. Bu da sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
Kaynak1: Karaçıl M. Ş., Tek Acar N.,Dünyada Üretilen Fermente Ürünler: Tarihsel Süreç ve Sağlık İle İlişkileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,2013, 27(2):163-173.
Kaynak2: Demirgül Furkan, Sağdıç O., Fermente Süt Ürünlerinin İnsan Sağlığına Etkisi, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, Sayı 13, S. 45-53, Ağustos 2018.