Birçok meyve ve sebze türlerinde doğal olarak bulunan gallik asit, vücudumuz için oldukça faydalı olan bir fenolik bileşiktir. Gelin şimdi polifenol olan gallik asitin tanımına, hangi gıdalarda bulunduğuna ve faydalarına şöyle bir bakalım.

Gallik Asit Nedir?

Gallik asit, 3,4,5-trihidroksibenzoik asit olarak da bilinmektedir. C₆H₂ (OH)₃ CO₂H formülüne sahiptir.  Sarımsı-beyaz renkte yapısal olarak ise kristal formdadır. 170.12 g/mol moleküler kütleye sahip olup erime noktası 250°C’dir. 20°C’de suda çözünürlüğü ise %1,1’dir. Ayrıca sudaki çözünürlüğü haricinde alkol, eter ve gliserolde de çözünebilmektedir. Fakat kloroform ve benzende ise çözünmez.

Gallik Asit Hangi Gıdalarda Vardır?

Bir polifenol olan gallik asit, meşe ve kestane ağaçları ve bazı ağaç kabuklarında bulunabilmektedir. Çilek, üzüm, muz, böğürtlen, yabanmersini, avokado, frenk üzümü, mango, dut, nar, elma gibi meyvelerin yanı sıra şarap, sumak, yeşil çay, fındık ve kaşu gibi gıda maddelerinin içeriğinde de yer alır. Gıda sanayinde gıda katkı maddesi olarak da kullanılabilmektedir.

Gallik Asidin Sağlığa Faydaları

Antioksidan, antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antikanser özellikleri bulunan biyolojik özelliklere sahip bir asittir. Gallik asitle ilgili insan sağlığına yönelik birtakım araştırmalar yapılmıştır. Bu asitin insan sağlığına olan faydalarına kısaca bir bakalım.

  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Mikrobiyal enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması görevi vardır.
  • Oksidatif stres ve iltihabı azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Obeziteyi önlemede etkilidir.
  • Güçlü bir antioksidandır. Bu özellik sayesinde kansere karşı etkilidir.
  • Beyin sağlığı için yararlıdır.

Sonuç olarak fenolik bir bileşik olan gallik asit birçok meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda insan sağlığına olan faydaları da görülmektedir. Fakat bu araştırmalar genellikle hayvanlar üzerinden denendiği için kesin bir etkisi görülemez. Bu da büyük bir dezavantajdır. Bu sebeple gallik asitle ilgili çalışmaların arttırılması önerilmektedir.

Kaynakça

https://www.healthline.com/

Samad N., Javed A., Therapeutic Effects of Gallic Acid: Current Scenario, J Phytochemistry Biochem 2018, Vol 2(2): 113.

Yang et al., Gallic Acid on Gut Health, Frontiers in Immunology, 16 September 2020.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle