Gıda ve mühendis kelimelerini ayrı ayrı kullandığımız zaman hemen hemen herkesin kafasında bir şeyler şekillenir. Fakat ‘Gıda Mühendisliği’ dediğimiz zaman kafalarda şekillenen çok bir şey yoktur. Oysaki güvenilir ve sağlıklı bir gıda için gıda mühendisi gereklidir.
Gıda mühendisliğinin temel ilkesi; gıdaların güvenilir bir şekilde işlenmesi, uygun koşullarda üretilmesi, paketlenmesi, depolanması ve dağıtılmasıdır.
Sektör olarak çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Hazır yemek sektöründen tutun süt sektörüne, et sektörüne, hazır gıdalara, atıştırmalıklara, alkolsüz içeceklerden alkollü içeceklere ve çok daha fazlasına kadar uzanmaktadır. Amaç üretilecek olan gıdanın hammadde halinden tüketici önüne gelene kadar uygun şartlarda ve standartlarda üretilmesini sağlamak ve bunu planlamaktır. Daha da açacak olursak eğer ilk olarak hammadde işletmeye geldiğinde hammadde kabul işlemi için gerekli olan kontrolleri ve analizleri yapar. Üretim aşamasına geldiğinde ise üretimin hangi koşullarda gerçekleşeceğini belirler ve üretim sırasında belirlemiş olduğu parametreleri kontrol eder. Üretim sırasında meydana gelen problemleri gidererek üretimin aksamasını önler. Üretilen ürünün paketlenmesi ve depolanması için uygun koşulları belirler ve takibini yapar. Her aşamada yapmış olduğu kontrollerden raporlar oluşturur. Ayrıca yeni ürün geliştirmek ve var olan ürünlerin dayanıklılığını arttırmak için AR-ge (Araştırma-Geliştirme) faaliyetlerini yürütür. Tüketiciye kaliteli ve güvenli gıda ürünü sunulması için tüm süreçleri eksiksiz ve standartlara uygun olarak yürütmekle yükümlüdür.
Günümüzde hızlı tüketim ve hazır gıdalar çok büyük önem taşımaktadır. Bu noktada da gıda mühendislerine büyük sorumluluk düşmektedir.
Yazdığınız değerli yazı icin çok teşekkürler. Umarım mühendislerimizin değerini anlar ve onların takibinde daha sağlıklı ürünler tuketebiliriz.
Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Tek temennimiz bu yöndedir. Bilinçli bir toplum ve bilinçli işverenler sayesinde bunu gerçekleştirebiliriz.
Yazınız ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Gıda mühendisi adayı olarak (gerçi kaydımı yaptırdım başlamadım ama) umarım pişmanlık duymam. İstediğim bir bölümdü.
Merhabalar, hayırlı olsun şimdiden 🙂 İsteyerek seçtiyseniz pişman olmazsınız emin olun. Kendinizi geliştirmek için adına çalışın hep. Hayırlısı olsun 🙂
Acaba kendimizi geliştirmek için neler yapabiliriz, ne gibi kaynaklardan yararlanabiliriz ona dair bir yazı yazmayı düşünüyor musunuz? Yazarsanız bizim gibi yolun başında olanlar için çok faydalı olur şimdiden teşekkürler.
İsterseniz yazarım tabiki de 🙂 Sektör olarak geniş bir sektördür ve sürekli gelişim içerisindedir. Bu gelişimi takip etmek önemlidir. Takip etmek için de çok okumak, araştırmak ve tecrübelerden faydalanmak gerekir.
Bir gıda mühendisi kendini nasıl geliştirmeli iş başvurusunda nelere dikkat etmeli ve hangi sertifikaları almalı bunun hakkında yazı yazarsanız çok seviniriz şimdiden teşekkürler 😊
Yorumunuzu dikkate alarak en kısa zamanda bununla ilgili bir yazı yazarız. Teşekkür ederiz.