Gıda zehirlenmesi! Eminim ki birçok kişinin başına gelmiştir. Peki gıda zehirlenmesinin önüne geçebilir miyiz? Evet! Sizlere bu yazımda gıda zehirlenmesinin önüne geçebilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağım. 7 madde altında gıda zehirlenmesi nasıl önlenir bakalım.
Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
En Önemli Kural: Hijyen
İlk söyleyecek olduğum şey tabii ki de hijyen. Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Ayrıca mutfak da kullandığınız gereçlerin (bezler, kesme tahtaları, bıçaklar, önlükler, tencereler, kavanozlar, vb.) de temiz olmasına özen gösterin. Çünkü bunların hepsinde çeşitli mikroorganizmalar vardır. Fakat bunların hepsi tehlikeli değildir yani zehirlenmeye neden olmaz. Gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmaları anlattığım yazıyı ayrıntılı olarak buradan okuyabilirsiniz.
Gıdaların Temizliği
Gıdaların temizliğine ayrıca dikkat etmek gerekir. Özellikle çiğ tüketecek olduğumuz meyve ve sebzeler güzel yıkanmalıdır. ( Bakınız: Meyve ve Sebzeleri Nasıl Yıkamalıyız?)
Çapraz Bulaşmayı Önleyin
Gıda zehirlenmesini önlemek için çiğ ve pişmiş gıdaları birbirinden ayrı tutun. Böylece çapraz bulaşmanın önüne geçebilirsiniz. Çiğ olan gıdalarda patojen mikroorganizma olasılığı daha fazladır. Mesela çiğ bir eti pişmiş bir yemek ile aynı yerde tutmayın. Ya da çiğ et için kullandığınız kesme tahtasını, bıçağı vb. gereçleri başka bir gıda için kullanmayın.
Pişirmenin Gücü!
Pişirme işlemiyle patojen mikroorganizmalar büyük ölçüde azalır. Yiyeceklerin güvenli sıcaklık derecesine kadar pişmiş olması önemlidir. Bunu belirlemek için ev tipi yemek termometreleri kullanabilirsiniz. Özellikle de et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünler iyice pişirilmelidir.
Soğutmayı Unutmayın
Gıda zehirlenmesi nasıl önlenir sorusuna verebileceğim bir diğer yanıt ise yiyeceklerinizi soğutun olacak. Pişirdiğiniz yiyecekleri uzun süre dışarıda bekletmeyin. Kısa sürede (2 saat içerisinde) soğutmalı ve buzdolabına koymalısınız. Bu şekilde mikroorganizmaların çoğalma hızını yavaşlatabilirsiniz. Çünkü çoğu mikroorganizma 5 ˚C’nin altında daha yavaş çoğalır.
Dondurulmuş Gıdalara Dikkat!
Dondurucudan çıkarttığınız gıdaları güvenli bir şekilde çözdürün. Aksi halde hızla çoğalan mikroorganizmalara maruz kalabilirsiniz. Buzdolabında yavaşça çözdürmek en ideal yollardan biridir. Donuk gıda alırken de dikkat etmek gerekir. Bu konunun detayları için buradaki yazıma mutlaka göz atın.
Son Tüketim Tarihine Mutlaka Bakın
Tüketim tarihi geçen gıdaları tüketmeyin. Son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi birbirine karıştırılmaktadır. Oysaki ikisi de farklı şeyleri ifade eder. Tavsiye edilen tüketim tarihi ile gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi ifade eder. Bu süre dolduğunda elinizde bulanan gıdada herhangi bir bozulma belirtisi görmüyorsanız tüketebilirsiniz. Fakat son tüketim tarihi geçen gıdalar tüketilmemelidir. Çünkü ifade mikroorganizmalar tarafından bozulmaya elverişli gıdalar için kullanılır. Alışveriş yaparken dikkat ederseniz siz de bu ifadeleri farklı ürünler de görebilirsiniz.
Sonuç olarak gıda zehirlenmesi nasıl önlenir baktığımızda, mutfağınızda alabileceğiniz basit önlemler ile bu durumun önüne geçebilirsiniz. Tabii ki bunlar ev ortamında, kendinizin alabileceği önlemler.
Restoranlar, tatil ortamları gibi toplu yemek yerlerinde de dikkat etmek gerekir. Siz bu durumlarda pişme hazırlama, ham madde seçimi gibi hazırlıklara müdahale edemezsiniz. Gıda zehirlenmesini önlemek için güvenli ve temiz ortamlarda yemek yemeği tercih edebilirsiniz. Böyle durumlarda pişmiş olan yiyecekleri tüketmeniz iyi olacaktır.
Kaynaklar:
Çok teşekkkür ederim yorumunuz için 🙂