Hemen hemen her yazımda gıdalarda bulunan etiketleri incelemeniz gerektiğini belirtirim. Bu yazımda ise etiket bilgilerinin öneminden bahsetmek istiyorum.
Bir ürünü alıp incelediğinizde etiket kısmından birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz. Üretim yeri, üretim izni, içindekiler, son kullanma tarihi, parti numarası, orijin ülke, muhafaza şartları, üretici firma bilgileri, net miktarı, alerjen uyarıları, vb. bilgiler yer alır. Bu bilgilere dayanarak ürünü tüketip tüketmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Hazır gıda tüketiminin arttığı bir zamanda ne yediğinizden haberdar olmak istemez misiniz?
Gıdalarda bulunan etiket, üretici ve tüketici arasındaki bir bağdır. Üretici, ürettiği ürünün birtakım özelliklerini beyan eder. Tüketici de yazılan beyanlara göre ürünü alıp almayacağına karar verir. Peki, her zaman böyle midir? Maalesef değildir. Tüketici olarak etiket bilgilerini incelemekten uzağız. Vakit kaybı olarak görenlerimiz bile var! Üreticiler açısından ise beyan ettiği her şeyden sorumludur. Sadece beyan ettiklerinden değil tabii ki de. Beyan etmediklerinden de sorumludur. Etiket tebliğine göre belirtilen şartlara uymak zorundadırlar. Denetlemeler sonucunda uymadıkları tespit edilirse gerekli işlemler uygulanır.
‘Baksam da içindekiler kısmından bir şey anlamıyorum o yüzden de bakmıyorum’ demeyin. İnternet çağında yaşıyoruz ve bilgiye ulaşmak eskisi kadar zor değil. Öğrenip öğrendiklerimizi de paylaşmamız gerekir. Mesela son tüketim tarihi. Kaçımız aldığımız ürünlerde son kullanma tarihine bakıyoruz? Son tüketim tarihi geçmiş ürünler sağlığımız açısından riskli ürünlerdir. ‘Hep alıyorum bugüne kadar bir şey olmadı’ demeyin. Sağlık riske atılacak bir konu değildir.
İçindekiler kısmını ve alerjen uyarısını dikkate alarak ürünü alıp almayacağınıza, son kullanma tarihine bakarak ne zamana kadar tüketmeniz gerektiğine, muhafaza şartlarına bakarak son kullanma tarihine kadar nasıl muhafaza etmeniz gerektiğine dair birçok bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca üründe bir sorunla karşılaştığınızda üretici firma bilgileri ve parti numarası ile şikâyetinizi dile getirebilirsiniz. Besin değerleri ve günlük alım değerlerine göre beslenmenizi düzenleyebilirsiniz.
Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için öncelikle bilinçli bireyler olmalıyız. Ne satın aldığımıza/tükettiğimize dikkat etmeliyiz.
Sağlıcakla kalın.