Gıdada olması istenilen özelliklerin olumsuz yönde değişmeye başlaması gıdanın bozulmaya başladığının bir göstergesidir. Tüketmiş olduğumuz gıdalar birçok sebepten bozulma belirtisi gösterebilir. Bu belirtiler; fiziksel kaynaklı, mikrobiyal kaynaklı, haşere kaynaklı, kimyasal reaksiyon kaynaklı olabilir. Bu yazıda kısaca mikrobiyal bozulmadan bahsedeceğim.
Mikrobiyal bozulma, mikroorganizmaların etkili olduğu bozulma şeklidir. Mikroorganizmalar havadan, sudan, topraktan, hayvanlardan, insanlardan, gıdanın işlenmesi sırasında kullanılan ekipmanlardan vb. yerlerden gıdalara bulaşabilir. Gıdaya bulaşan mikroorganizmalar, gıdaları kendi gelişimleri için kullanırlar ve çoğalırlar. Çoğalmaları ve gelişimleri için uygun ortam olması şarttır. Uygun ortamın oluşmasına etki eden faktörler; gıda içerisinde bulunan besin ögeleri (protein, yağ, karbonhidrat, vb.), gıdanın nem içeriği, asitliği, pH’ı, gıdanın veya ortamın oksijen içeriği, ortamın sıcaklığı ve nemi gibi faktörlerdir. Uygun ortamı bulup çoğaldıktan sonra belli bir sayıya ulaşınca gıda maddesinde belirlenebilir değişimlere neden olurlar. Tat bozukluğu, koku, yapı bozukluğu, gaz oluşumu gibi gözlenebilir değişiklerdir. Meydana gelen bu değişimler gıdayı tüketilemez hale getirebilir. Sağlık açısından zararlı ve riskli bir durum oluşur.
Bozulmuş gıdalar tüketilmemelidir. Farklı besin gruplarında meydana gelen mikrobiyal bozulmaları ayrı ayrı yazılarda anlatacağım.
Sağlıcakla kalın.