Geçtiğimiz günlerde yağ asitleri konusuna giriş yapmıştık. Yazıyı daha fazla uzatmamak adına kısa kesmiştim. Bugün sizlere hangi yağ asidinin hangi gıdalarda bulunduğu ile ilgili bir yazı hazırlamak istiyorum. Yağ asitleri dediğimiz zaman bahsedilen terimleri ve sağlığımız üzerindeki etkilerini buradaki yazıdan okuyabilirsiniz. Gelelim asıl konumuza…
Gıdaların birçoğunda doymuş ve doymamış yağlar bir arada bulunmaktadır. Bazı gıdalarda miktar olarak doymuş yağ fazlayken bazılarında ise doymamış yağ oranı fazladır. Size bununla ilgili okuduğum makalede denk geldiğim bir tabloyu (3 numaralı kaynaktan alıntıdır) paylaşmak istiyorum.
Mesela tereyağında doymuş yağ oranı yüksektir. Bunun gibi doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar genellikle hayvansal kökenlidir. Ve oda sıcaklığında katı halde bulunur. Doymamış yağ oranı yüksek olan gıdalar ise genellikle bitkisel kaynaklıdır. Ve oda sıcaklığında sıvı halde bulunur. Konuyla ilgili olarak başka bir tablo (4 numaralı kaynaktan alıntıdır) da aşağıdaki gibidir.
Peki ne kadar yağ tüketmeliyiz?
Uzmanlar günlük beslenme düzenindeki enerji alımının %20-30’i kadarının yağlardan olması gerektiğini söylüyor. Aynı şekilde doymuş yağlardan elde edilen kalorinin de %10’dan daha az olması gerektiği belirtiliyor. Miktar olarak ne kadar tüketilmesi gerektiği kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu konuda bir diyetisyene danışabilirsiniz.
Kaynaklar
- EUFIC Review (2015). Facts on Fats – Dietary Fats and Health
- EUFIC Review (2014). Facts on Fats – the Basics
- Çakmakçı S., Kahyaoğlu D., Yağ Asitlerinin ve Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkileri, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2012, 5(2):133-137.
- https://www.sabriulkerfoundation.org/tr/YaglarHakkindaBilmemizGerekenler