Hepimizin merak ettiği bir konudur: gıdaların bozulma nedenleri nedir? Ve bu durum nasıl gerçekleşir? Gıdanın dış görünüşünde, tadında, kokusunda istenmeyen yönde değişiklik gözlediğimizde bozulduğunu söyleriz. Meydana gelen bu bozulmalar; fiziksel, kimyasal, mikrobiyal nedenlidir.
Gıdaların Bozulma Nedenleri
Fiziksel bozulmalar dış etken kaynaklı bozulmalardır. Fiziksel bozulmaya uğramış gıdanın görünüşünde, renginde değişimler meydana gelir. Gıdalar hasat, taşıma, depolama sırasında da fiziksel olarak zarar görmüş olabilir. Örnek olarak meyvelerin taşınırken ezilmesi.
Kimyasal bozulmalar gıdanın içerisinde bulunan bileşenlerden kaynaklıdır. Enzimatik reaksiyonlar, oksidasyon vb. gibi. Mesela meyve ve sebzelerin kararması enzimatik reaksiyonların bir sonucudur. Acılaşma ise oksidasyon sonucunda oluşur.
Mikrobiyal bozulmalar ise mikroorganizmaların faaliyetleri sonucunda oluşur. Gıdaya bulaşan mikroorganizmalar -ya da gıdada var olan- uygun ortam bulduğunda gelişir ve çoğalırlar. Bunun sonucunda da gıdalarda değişiklikler meydana gelir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için Gıdalarda Mikrobiyal Bozulma Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Gıdaların bozulmasına bir ya da birden fazla etken neden olabilir. Meydana gelen bozulmalar ciddi boyutlarda olup sağlığımızı tehdit edebilmektedir. Gıdaları satın alırken, muhafaza ederken, tüketirken dikkat etmek gereklidir. Bizler yeterli önlemleri alırsak bozulmanın önüne geçerek gıda israfını azaltma yönünde de bir adım atmış oluruz. Konuyla ilgisi olduğunu düşündüğüm yazıları aşağıya ekliyorum. Mutlaka onlara da göz atın.