Glütensiz diyet kavramını çok sık duyar olduk. Peki nedir glüten? Nerelerde kullanılır? Bugün bu soruların cevabından bahsetmek istiyorum.
Glüten, tahıllarda (buğday, arpa, çavdar ve yulaf) bulunan gliadin ve glütenin proteinlerinin oluşturduğu protein grubudur. En etkin şekilde buğday da bulunur. Endospermde bulunan glüten proteinleri nişasta granüllerinin etrafındadır.
Kullanım alanı oldukça geniştir. Fırıncılık sektöründe, kahvaltılık gevreklerde, bisküvilerde, hazır çorba ve soslar gibi birçok alanda kullanımı yaygındır. Glüteni oluşturan gliadin ve glütenin proteinleri su ile birleşerek viskoelastik bir yapı oluşturur. Gıdalarda kıvam arttırıcı, birleştirici, su tutucu gibi işlevler için kullanılır. Özellikle ekmek oluşumunda hamurun iskeletini meydana getirir. Hamur yapısının güçlü olmasını sağlar.
Bazı kişilerde bu proteinlere karşı intolerans gelişebilir, hastalıklar ortaya çıkabilir. Glütensiz bir beslenme ile intoleranstan kaynaklı şikayetler geçebilir. Bu kişilerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Aldığı her gıdanın etiketine mutlaka bakmalı, ‘glüten içermez’ ibaresini görmelidir. Hasta olmayan kişilerde zayıflama amaçlı glütensiz diyet uygulamaktadır. Beslenme şeklimizi belirlerken popüler diyetler ya da televizyondan duyduklarımıza göre değil de sağlık durumumuz neyi gerektiriyorsa ona göre belirlemek gerekir. Bu şekilde daha doğru ve sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.
Sağlıcakla kalın.