Günümüzde hazır gıdaların tüketimi oldukça artmaktadır. Sabahları, evden hemen çıkmamız gerekiyorsa veya ara öğünümüzde atıştırmalık olarak bir şeyler yemek istiyorsak kahvaltılık tahıllar kaçınılmaz olabilmektedir. Peki nedir bu kahvaltılık tahıllar? Çeşitleri nelerdir? Bu tahılları tüketirken hiç yararlarını ve zararlarını düşündünüz mü? Peki o zaman hep birlikte bu soruların cevaplarına bakalım.
Kahvaltılık Tahıl Nedir?
Tahıl tanelerinin işlenmesi sonucu elde edilen tüketime hazır hale getirilen ürünler olarak tanımlanmaktadır. Kahvaltılık tahıl yapımında kullanılan hammaddeler ise mısır, yulaf, arpa, pirinç ve buğday gibi ürünlerdir. Bu ürünlerden bir tanesiyle ya da birkaç tane ürün karıştırılarak elde edilebilir. Kahvaltılık tahıl ürünleri geleneksel (sıcak) tahıl ürünleri ve tüketime hazır tahıl ürünleri olarak iki gruba ayrılır.
Geleneksel (Sıcak) Tahıl Ürünleri
Geleneksel tahıl ürünleri, piyasada işlem görmüş ham tahıl olarak satışa sunulur. Bu tahılları tüketmeden önce suda pişirme veya haşlama gibi işlemlerden geçirilmesi gerekir. Aynı zamanda hazır geleneksel sıcak tahıllar da günümüzde bulunmaktadır. Bu ürünlerin bazı formları ön işlemden geçip tüketime hazır olarak satılır. Tahıla sıcak su veya süt ekleyerek tüketimi gerçekleşir. Buğday ve yulaf tahılları bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.
Tüketime Hazır Tahıl Ürünleri
Bu tahıl ürünleri ise pişirme işlemi gerekmeden servis edilir. Tüketime hazır tahıl ürünleri, kolay hazırlanması sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Bu tahıl ürünleri tahılın cinsine göre farklı üretim teknolojileri ile gerçekleşir. Bunlar, flake (gevrek) halinde satılan ürünler, fırında genleşmiş halde satılan ürünler, dilimlenmiş halde satılan ürünler, ekstrüzyonla genleşmiş ürünler, basınç altında genleşmiş ürünler olarak 5 gruba ayrılır.
Kahvaltılık Tahıllar Beslenme Açısından Önemli Avantajlara Sahiptir;
- Karbonhidrat ve selülozca zengindir. Besinsel lif, mineral ve vitamin içerikleri yüksektir.
- Yağ ve kalori içeriği düşüktür. Yağ içeriği düşük olmasından dolayı sağlıklı bir kahvaltı için yeterli besin öğesi alımını sağlamaktadır.
- 100 g’ında 350-400 kcal enerji sağlar.
- Besin maddelerince zenginleştirilmeye uygun bir tahıl grubudur.
- Çeşitli renk, aroma ve şekillerde üretimlerinin olmasından dolayı çocukların ilgisini çekmektedir.
- Kahvaltılık tahıl, süt ve yoğurtla tüketildiğinden süt ürünleri tüketimine teşvik etmektedir.
- Diyet lifi bakımından oldukça zengindir. Bir porsiyonda 5 g’ a kadar diyet lifi içerir. Alınması gereken günlük diyet lifi ihtiyacının büyük ölçüde karşılar.
KAYNAKLAR
Coşkun F., 2012. Zenginleştirilmiş Kahvaltılık Tahıl Ürünlerinde Depolama Süresinin Bazı B Vitamini İçerikleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi: 6-11.
Özkaya H., Akbaş Ş.,2006. 9.Gıda Kongresi; Bolu. Kahvaltılık Tahıl Ürünlerinde Zenginleştirme Uygulamaları: 707-708.
Savlak N., 2019. Ekstrüde Gıdalar Ders Notu.