Gıdaların bozulmasında mikroorganizmaların önemli bir rol oynadığını https://www.gidanotlari.com/gidalarda-mikrobiyal-bozulma-nedir/ linkteki yazımızda anlatmıştık. Mikroorganizmaların çeşitli yollarla gıdaya bulaşabileceğinden de https://www.gidanotlari.com/gidalara-mikroorganizma-bulasma-kaynaklari/ bu linkteki yazımızda bahsetmiştik. Peki, mikroorganizma oluşumu ve gelişimi zor olan gıdalar var mıdır?

Mikroorganizmalar küçük ve mikroskop ile görülebilen canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler, vb. gibi. Oluşması, gelişmesi ve çoğalması için uygun koşullar gereklidir. Bu uygun koşullar da basitçe gıda maddesinin özellikleri, sıcaklık, nem ve zaman olarak sıralanabilir. Mikroorganizmalar ancak bu koşulları bulabildikten sonra gelişim gösterir.

En az risk oluşturan gıdalar kuru gıdalardır. Bisküvi, un, tahıl gibi. Çünkü bu gıdalarda su içeriği çok düşüktür. Mikroorganizmalar yaşamlarını devam ettirecek suyu bulamazlar. Ayrıca asitliği düşük olan gıdalarda da mikroorganizma gelişimi yavaştır. Turşu buna örnek olarak verilebilir.

 

Kaynak: Heperkan D., Gıdalarda Mikroorganizmaların Çoğalması ve Çoğalmayı Etkileyen Faktörler (Ed. Osman ERKMEN), Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, Ankara,2010, s.50-67.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle