Bugünkü yazımda, Ramazan ayında sofralarımızdan eksik olmayan adeta ramazanın simgesi haline gelen hurma meyvesinden bahsedeceğim. Hurma, besin değeri yüksek olan ve sağlığa faydaları anlatmakla bitmeyecek bir meyvedir. Ancak hurma alırken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Gelin hurma alırken nelere dikkat etmeli hep birlikte inceleyelim.
Hurma Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Ramazan ayında sık tükettiğimiz ve en çok satın aldığımız hurmanın maalesef kalitesiz olanlarıyla karşılaşabiliyoruz. Peki bizler kaliteli ve kalitesiz hurmayı birbirinden nasıl ayırt edebiliriz?
İyi Bir Hurma Seçimi İçin İpuçları:
Hurmanın taze olup olmadığını anlamak için içini açıp bakmamız gerekiyor. Eğer içi koyu bir renkteyse bayat, açık renkte ise taze olduğunu anlamamız mümkündür.
Sap kısmı yerinde olan hurmaları tercih etmemiz gerekir. Çünkü sap kısmı olmayan hurmalarda böceklenme ve kurtlanma oluşabilir.
Raflarda ucuz olarak karşımıza çıkan hurmalara baktığımızda içindekiler bölümünde glikoz içerdiğini görebiliriz. Bu hurmaların yapıları, yapış yapış ve daha parlak görünümde oluyor. Bu tür hurmaları tercih etmemekte fayda var.
Hurma alırken dikkat edeceğimiz bir diğer nokta ise hurmadaki aflatoksin varlığıdır. Hurmalar üzerinde yapılan bir çalışmada olgunlaşmanın ilk aşamalarında birinci derecede kanserojen olarak gösterilen aflatoksin yüksek oranda tespit edilmiştir. Aflatoksinler uygun nem ve sıcaklık ortamında gıdadaki bileşiklerle artabilir ve risk oluşturabilir. Bu nedenle, hurmalar eğer iyi kurutulmamış ve nemli bir ortama maruz kalmış ise aflatoksin türlerine rastlamamız muhtemeldir. Bu riski iyi bir depolama ve ambalajlama ile en aza indirmek mümkündür.
Uzmanlar küflü ve çürümüş hurmaların aflatoksin açısından risk oluşturacağı için tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle gıda güvenliği açısında hurmanın üretiminden tüketimine kadarki aşamalarda bizim için tehlikeli olan aflatoksin varlığının araştırılması önemlidir.
Kısacası alacağımız hurma koyu renkliyse, tatsız ve kuru ise, içindekiler kısmında glikoz yazıyorsa ve çok ucuz ise, bu tür hurmaları almamamız gerekiyor.
İyi Bir Hurma Tüketmek İçin Çeşitlerine Göz Atın: Hurma Çeşitleri
Hurmanın doksan dokuz çeşidi olduğu bilinmekte olup bunların az bir kısmı tüketime uygundur. Bazı hurma çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Acve hurması, en çok talep gören ve en önemli hurma çeşididir.
- Mebrum hurması, Türk hacılarının Medine’den aldıkları hurma çeşididir. Bu tür yumuşak değildir fakat tatlıdır. Türkler tarafından en çok tercih edilen hurma çeşididir.
- Tunus hurması, Tunus’tan bize dallarıyla birlikte gelen kurumaya bırakılan bu hurmanın özelliği kendiliğinden şerbetlenmesidir.
- Manastır hurması (Dayri), Irak’ta yetişen kara ve sert olmayan bu hurmanın meyveleri uzun ve ince şekildedir.
- Barhi hurması, birinci sınıf kalitede olan bu hurma çok tatlı ve yumuşak olmakla beraber şekli silindire benzer. Bu hurma hem yaş hem de kuru şekliyle tüketilebiliyor.
- Maktum hurması, Irak’ta yetişmekte olup kahverengi ve ince yapıdadır. Bu hurma çok tatlı değildir, yapısı da neme oldukça dayanıklıdır.
- Deglet noor hurması, Cezayir ve Tunus’ta oldukça meşhur olan hurmadır. Özellikle kurabiye yapımlarında kullanılan bu hurma yarı kuru ve sakızlı yapıdadır.
Medjoul, Mebrum, Hudri, Safavi çeşidi hurmalar Medine’den ithal edilirken; diğer türler Ürdün, İsrail, İran gibi ülkelerden ithal edilir.
Hurma; lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Dengeli bir beslenme düzeninin önemli bir parçası olabilir. Hurma alırken nelere dikkat etmeli konusundaki önerilerimize kulak vererek iyi kalitede bir hurma tüketebilir ve sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Yayınlanma Tarihi: 07.04.2023
Güncellenme Tarihi: 25.03.2024