Tereyağını birçok yerde kullanmaktayız. Kahvaltıda, yemekte, hamur işlerinde… Peki aldığımız tereyağın kaliteli olup olmadığını nasıl anlarız?
Tereyağı, Türk Gıda Kodeksi ’ne göre ağırlıkça en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip ürün olarak tanımlanmaktadır. Tereyağının hammaddesi olan süt yağı esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Ayrıca yağda çözünen vitaminleri içerir. Süt yağının sahip olduğu bu özellikler tereyağının da besin değerini arttırır.
Tereyağında çeşitli nedenlerden dolayı bozulmalar oluşmaktadır. Bu bozulmalar kalite kusuru olarak nitelendirilir. Görünüş, tat, yapı olarak sınıflandırılabilir.
Tereyağının yüzeyindeki su damlacıklarının varlığı yapım aşamasındaki yoğurma işleminin yeterli yapılmadığının göstergesidir. Ayrıca tereyağını tavaya attığınızda cazırdama gibi bir şeyle karşılaşırsanız da içindeki su miktarı çok ve iyi yoğurma yapılmamış demektir. Yüzeydeki görünüm küflü bir görünüm ise küf bulaşmasından kaynaklanır ve buna bağlı olarak renk bozukluğu da meydana gelir. Benekli bir görünüm olması ise yoğurma işleminin yetersiz olmasından dolayı suyun ve tuzun homojen dağılmamış olması sonucunda oluşur.
Tereyağının kendine has kokusu ve tadı vardır. Ağızda acı tat bırakmamalıdır. Eğer tereyağında acılık varsa kremanın çekildiği süt kaliteli değildir. Ya da tam anlamıyla pastörize edilmemiştir. Tereyağında yem tadı gibi bir tat da algılanabilir. Bunun sebebi ise süt hayvanlarının yediği yemlerden kaynaklanmaktadır. Yemlerden süte, sütten de tereyağına geçmektedir.
Tereyağının rengi kendine özgüdür. Dönem dönem bu renklerde farklılıklar olabilir. Bu da süt hayvanların yediği otların renginden kaynaklanır. Mevsimsel olarak değişiklik gösterebilir.
Tereyağını oda sıcaklığında bıraktığınızda tamamen erimez. Sadece yumuşama meydana gelir ve şeklinde bozulma olmaz.
Tereyağı içerindeki bileşenlerden dolayı besin değeri yüksek bir gıdadır. Besin değerinin yüksek olması kaliteli bir tereyağı yemenize bağlıdır.
Merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Artık sadece fabrikasyon değil normal köyden aldığımız tere yağlarının bile kalitesi azaldı maalesef. Kardeşim bu arada sitene biraz göz attım tebrik ederim çok güzel bir iş çıkarmışsın ellerine sağlık.
Beğenmenize sevindim, teşekkür ederim. Malesef ki tereyağı ile ilgili düşünceniz doğru. Bildiğiniz,güvendiğiniz yerden almak her zaman iyidir.
Merhaba öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu hazır aldığımız tereyağlarının etiketinde her ne kadar içeriği yazsa da sonuçta ülkemiz göz önüne alındığında başka maddeler olabilir mı? Bir arkadaşım tereyağınıniçine margarin konulduğunu söylemişti onun için sordum.
Malesef ki bunu yapan firmalar vardır. Bakanlık yaptığı denetimlerin sonucunda taklit ve tağşiş yapan firmaları sitesinde liste halinde açıklamaktadır. Listeye bakarak fikir sahibi olabilirsiniz 🙂