Greçka olarak da bildiğimiz karabuğday son zamanlarda popülerlik seviyesi artan gıdalar arasındadır. İsminde buğday geçmesinden ve görüntüsünün de buğdaya benzemesinden dolayı tahıl grubunda yer alan bir gıda sanılır. Oysaki karabuğday Polygoneaceae familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. En çok Çin’de bulunur.
Besleyici değeri yüksek bir gıdadır. Yüksek protein, düşük yağ, bol lif, vitamin ve mineraller içerir. (100 gramında yaklaşık 13 gram protein, 10 gram kadar lif bulundurur.) Karabuğday, fonksiyonel gıda olarak adlandırılan gıdalar arasında yer alır. Fonksiyonel gıdalar, hastalık oluşma riskini azaltan, iyi olma durumunu koruyan gıdalardır. Ayrıca içeriğinde glüten bulunmaz. Bu yönüyle çölyak hastalarına alternatif gıda oluşturmada çeşitlilik sağlar. Karabuğdayın içeriğinin büyük kısmı dirençli nişastadan oluşur. Dirençli nişasta içeren gıdaların genellikle glisemik indeksleri düşüktür. Yapılan araştırmalara göre karabuğday;
- Bağırsakların çalışmasını destekler.
- Kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur.
- Kan şekerini düzenler.
- Kalp sağlığına iyi gelir.
Karabuğdayın geniş kullanım alanları vardır. Çorbalarda, salatalarda, pilav yapımında kullanılabilir. Ayrıca karabuğday unu da buğday ununa alternatif olarak hamur işlerinde, ekmek yapımında vs. kullanılabilir. Tüketmeye başlamadan önce dikkat etmek gerekir. Karabuğday bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Kaynak1: Hayıt F., Gül H., Karabuğdayın Sağlık Açısından Önemi ve Unlu Mamullerde Kullanımı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2015, Cilt 29, Sayı 1, s.123-131.
Kaynak2: Dizlek H., Özer M.S., İnanç E., Gül H., Karabuğdayın Bileşimi ve Gıda Sanayiinde Kullanım Olanakları, Gıda (2009) 34 (5): 317-324.
Kaynak3: Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, Hayykitap, 2018, İstanbul.