Sebzeler sağlıklı beslenmenin yapı taşını oluşturur. Kış mevsiminin lezzetli sebzelerinden biri olan karnabahar, lahana ailesine ait bir turpgildir. Herkes tarafından sevilmese de içerdiği mineral ve vitaminler yönünden zengindir. Bugün karnabaharın faydaları neler bunlardan bahsedeceğim.

Karnabaharın bilimsel adı Brassica oleracea botrytis’tir. Ülkemizde karnabahar yetiştiriciliği yaygın olarak sonbahar ve kış aylarında yapılmaktadır. Serin ve nemli koşullarda yetişir ve hafif dona karşı duyarlıdır. Ancak yetişme sürecinde farklı sıcaklıklara ihtiyaç duyar. (Bu sıcaklıklar 15-20oC ‘yi bulabilmekte.)  En çok Antalya ve Ege Bölgesinde yetişmektedir.

Karnabaharın; haşlama, kızartma, soteleme, buharda pişirme, turşusunu kurma gibi çeşitli tüketim şekilleri, sevmeyen insanlar için daha kolaylaştırıcıdır. Aynı zamanda çiğ olarak da tüketilebilen bir sebzedir.

Karnabaharın Besin İçeriği

Karnabaharı mineral maddeler yönünden incelediğimizde 100 gr çiğ karnabaharda; 299 mg potasyum, 44 mg fosfor, 30 mg sodyum,2 mg kalsiyum, 15 mg magnezyum vardır. Ayrıca folik asit ve lif açısından zengin bir kaynaktır. Vitamin içeriğine bakacak olursak yine 100 gr çiğ karnabaharda en çok bulunan vitamin 48,2 mg ile askorbik asit yani C vitaminidir. Bunları takriben niasin (0,507 mg) ve B6 (0,184 mg) gelir. Az miktarda şeker de içerir. (1,91 mg)

Karnabaharın Faydaları

Araştırmalar göstermiştir ki lahana grubu sebzeler, içerdiği vitaminler ve kükürtlü bileşikler sayesinde başta kanser türleri (akciğer, kolon, meme, yumurtalık) olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı koruyucudur. Kalp rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra sinirleri uyararak beynin iyi çalışmasına sebep olur. Karnabahar C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihap önleme konusunda iyidir. Ayrıca kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde bolca yer verilir.

Karnabahar alırken beyaz ya da krem renkli, parlak, sert ve lekelenmemiş olmasına özen göstermeliyiz.

Kaynaklar

  • Annie B. Bond, Melissa Breyer , Wendy Gordon, Doğru Gıda, Hürriyet Kitap, İstanbul, Nisan, 2018.
  • David G., Frank S., Cabbage, Cauliflower and Kale https://academics.hamilton.edu/foodforthought/our_research_files/cabbage_cauliflower_kale.pdf
  • tarimorman.gov.tr
  • Gölge S., Sofralarımızın Sağlık Kaynağı Kış Sebzeleri, Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, s.51-57.
  • Ahmet B., Şenay Murat D., Türkiye’de Karnabahar Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunlar ve Çözüm Yolları-2016

Yazar Hakkında

Sümeyye YILDIZ

Merhabalar, ben Sümeyye Yıldız. 1998 Bursa doğumluyum ve Bursa’da yaşıyorum. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 4 sınıf öğrencisiyim. İlk stajımı dondurulmuş gıda ve konserve fabrikasında tamamladım. Mühendislik alanının yanında mutfakta olmayı da çok seviyorum. Hem kendimi geliştirmek hem de toplumu bilinçlendirmek, gıdayla ilgili en doğru ve güncel bilgileri paylaşmak adına yazılarımı sizlere sunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle