Bu yazımda sizlere hepinizin yakından bildiği keçiboynuzundan bahsetmek istiyorum. Keçiboynuzu, Ceratonia siliqua olarak bilinir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Keçiboynuzu meyve olarak tüketilebileceği gibi pekmez ve öğütülmüş hali de tüketilebilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar arasında yer alır.
Meyvenin bileşiminde yüksek oranda (yaklaşık %50 civarı) şeker bulunur. Ayrıca (100 gramında) diyet lifi (yaklaşık %25), protein (%4,1) ve yağ bulunur. Mineral madde açısından zengindir. Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum gibi mineraller bulunur.
Keçiboynuzu meyvesi çekirdekten ayrılır ve unu elde edilir. Elde edilen bu un gıda sanayinde kakao ikamesi olarak kullanılmaktadır. Çekirdeğinden ise gam olarak kullanılan keçiboynuzu gamı elde edilir.
Yapılan çalışmalarla keçiboynuzu meyvesini sağlığa faydalı olduğu anlaşılmıştır. Diyabet, kanser, kemik erimesi gibi hastalıklar için alternatif bir gıdadır. Fakat pekmezi yüksek ısılarda elde edildiğinden içerisindeki şekerden dolayı HMF oluşumu gözlenebilir.
Kaynak1: Pazır F., Alper Y., Keçiboynuzu Meyvesi ve Sağlık, Akademik Gıda, 2016, 14(3):302-306.
Kaynak2: Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, Hayykitap, İstanbul, 2018.