Ketçap üretimi nasıl yapılıyor biliyor musunuz? Haydi hep birlikte bakalım. İlk olarak ketçap nedir onun tanımını yapalım. Fast food yiyeceklerin 1 numaralı sosu: ketçap. Ketçap, domates pulpunun içine veya domates salçasına tuz, sirke, şeker, soğan, sarımsak ve baharat eklenerek hazırlanan bir üründür.
Ketçap Üretimi
Ketçap yapımında kullanılan maddeler ve miktarları üreticiden üreticiye farklılık gösterebilir. Her markanın aradığı tat, aroma ve yapı farklıdır. Üretimde şeker olarak kullanılan sakkarozun bir kısmı yerine glikoz şurubu kullanılabilmektedir. Sirke olarak ise tercihen üzüm sirkesi kullanılır. Katkı maddesi olarak kullanılan ürünler ise;
- Kıvam verici olarak: modifiye nişasta ve ksantum gum
- Asit düzenleyici olarak: laktik asit
- Koruyucu olarak: potasyum sorbat ve sodyum benzoat
Katkı maddesi kullanılmadan da ketçap üretmek mümkündür.
Ketçap Üretim Aşamaları
Üretim için ilk olarak hammaddeler üretime hazırlanır. Kullanılacak olan maddeler formülasyona uygun olarak tartılır. Ardından salça pulpu 15 °Brix derecesine kadar konsantre edilir. Daha sonra formülasyondaki ürünler ilave edilir ve son Brix derecesine kadar konsantre edilir. İstenilen Brix derecesine ulaşıldığında ise pişirmeye son verilir. Ve en az 85 °C’ de doluma alınır. 85 °C üzerinde dolum yapıldıysa herhangi bir ısıl işleme gerek duyulmaz. Ambalaj kapaklarının hava almaması için kapağın altına alüminyum folyo kapatılır. Dolumu gerçekleştirilen ürün soğutmaya alınır.
Kısaca ketçap üretimi bu şekildedir. Bir çoğumuzun hayır diyemediği bir üründür ketçap. Fakat içerisinde kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat gibi koruyucuların sağlık üzerinde olumsuz etkisi vardır. Alırken koruyucu kullanılmadan üretilen ketçapları tercih edelim. Etiket içerisinde veya ambalajın ön yüzünde ‘koruyucu kullanılmadan üretilmiştir’ gibi ibare yer almasına dikkat edebiliriz.
Kaynak: Megep Salça Üretim Teknolojisi Kitabı