Kolesterol kelimesini duyduğumuz zaman birçoğumuzda hastalık çağrıştırır. Oysaki kolesterol vücudumuz için önemlidir. Bu yazımda sizlere kolesterolün ne olduğundan ve hangi gıdalarda bulunduğundan bahsetmek istiyorum.
Kolesterol, hücre zarı akışkanlığını sağlayan steroid-alkol birleşimi olan bir yağ molekülüdür. Vücut için önemli bir yapıtaşıdır. Yağların sindiriminde, bazı hormonların sentezlenmesinde, hücre zarının yapısında bulunma gibi önemli görevleri vardır. Önemli bir yağ molekülü olsa da esansiyel değildir. Yani dışarıdan alınması zorunlu değildir. Bu demektir ki kolesterol vücut tarafından üretilebilir. Ayrıca gıdalarla dışarıdan almak da mümkündür. Kolesterol tüm hayvan hücrelerinde sentezlenebilir. Yağlı peynir, kırmızı et, tereyağı, yumurta sarısı, kolesterol kaynağı olan temel gıdalardır. Kolesterol, hayvansal gıdaların özellikle yağlı kısımlarında bulunur. Bitkilerde ise kolesterol bulunmaz.
Kolesterolün hastalık ile bağdaşlaştırılması kalp-damar rahatsızlıklarına yol açtığı yönündedir. Buna karşıt olan görüşler de mevcuttur. Her zaman belirttiğim gibi dengeli ve düzenli beslenme esas olandır. Her şeyin fazlası zarardır. Bu bilinçle beslenmek gerekir.
Kaynak1: Bektaş A., Mutlu Bağırsak, Siyah Kuğu, İstanbul, 2019.
Kaynak2: Erinç H., Lipitler ve Fonksiyonel Özellikleri, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.169-183.
Kaynak3: Applegate L., Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, Çev. Haydar Özpınar, İstanbul Tıp Kİtabevi, İstanbul, 2011.
Kaynak4: Aydın D., Rashıd S.M., Aydın R., Tavuk Yumurtası ve Kolesterol Gerçeği, KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 17(3), 2014.