Son dönemin popüler takviye edici gıdalarından biri olan kuersetini duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Duyduk duymasına da kuersetin ne işe yarar biliyor muyuz? Gelin popüler olan bu bileşiği yakından tanıyalım. İlk olarak kuersetin nedir tanımını yapalım sonra da bu bileşiğin ne işe yaradığını ve hangi yiyeceklerimizde karşımıza çıkabileceğine bakalım.

Kuersetin, suda çözünen bitki pigmentleri sınıfından bir bileşiktir. 2018 yılında yapılan bir incelemeye göre üzerinde en çok çalışılan flavonoid olarak belirlenmiştir. Doğal olarak birçok yiyecek içerisinde yer alır.  Buna ek olarak kuersetin takviyeleri de mevcuttur.

Kuersetin Ne İşe Yarar?

Kuersetin bileşiğinin biyolojik aktivitesi antioksidan özelliğinden kaynaklanıyor. Antioksidanlar serbest radikallere bağlanarak onları nötralize eden bileşiklerdir. Serbest radikaller ise kanser, kalp hastalığı, diyabet gibi birçok rahatsızlıkla ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar, bu bileşiğin fitoöstrojen olduğunu düşünüyor. Bazı fitoöstrojenlerin kanser riskini düşürme etki olduğu biliniyor. Kuersetinin laboratuvar şartlarında meme kanseri hücrelerini inhibe ettiği görülmüştür.

2021’de yapılan bir araştırma sonucu, 24 hafta boyunca kuersetin açısından zengin soğan tüketmenin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi azalttığını gösteriyor.

Araştırmalar, kuersetin içeren besinlerin kalp hastalığı ve kan damarı sorunları, alerjiler, enfeksiyonlar, kronik yorgunluk ve artrit gibi otoimmün bozukluklarla ilgili semptomlar dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununun yönetilmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kuersetin İçeren Besinler

Kuersetin, insan vücudu tarafından üretilen bir bileşik değildir. Bu nedenle çeşitli gıdalarla birlikte vücuda alınmalıdır. Kuersetin içeren besinler arasında brokoli, elma, soğan, yeşil ve siyah çay, kiraz, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler vardır. Bu yiyeceklerin içerdikleri kuersetin miktarı nerede yetiştirildiklerine, ne kadar taze olduklarına, nasıl hazırlandıklarına vb. bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Aşağıda sizler için kuersetin içeren besinlerde yer alan kuersetin miktarının değerlerini yaklaşık olarak yazdım. Değerler 100 gram gıda için mg şeklindedir:

  • Çiğ kabuklu elma: 4,42 mg
  • Çiğ kabuksuz elma: 1,50 mg
  • Beyaz çiğ soğan: 5,19 mg
  • Kırmızı çiğ soğan: 19,93 mg
  • Çiğ kereviz: 3,5 mg
  • Pişmiş brokoli: 0,6 mg
  • Çiğ brokoli: 3,21 mg

Yiyeceklerimizde kuersetin gibi antioksidan özellikler taşıyan birçok doğal bileşik vardır. Bu bileşiklerden biri olan sülforafan konusundaki yazımızı buradan okuyabilir, sülforafan içeren besinler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yazı boyunca kuersetin ne işe yarar, bu bileşiği hangi besinlerden karşılayabiliriz gibi sorulara yanıt vermeye çalıştım. Bu konuya benzer içeriklere göz atmak isterseniz aşağıdaki yazılarımı da okuyabilirsiniz:

Farklı konu önerilerinizi de yorum olarak yazabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Kaynaklar:

Arslan D., Ünver A., Özcan M., Kersetin, Akademik Gıda Dergisi, s.16-21.

draxe.com/nutrition/quercetin

www.medicalnewstoday.com/articles/324170

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle