Kurban Bayramı’na yaklaştığımız şu günlerde, birçok insanın aklında “Kurban eti nasıl saklanır?” sorusu belirmiş olabilir. Kurban kesimi sonrasında elde ettiğimiz etlerin taze ve sağlıklı bir şekilde saklanması önemlidir. Bu yazımda kurban etinin doğru bir şekilde saklanması ve gıda güvenliği için bazı ipuçları paylaşacağım. İşte size yardımcı olabilecek bazı adımlar:

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Çiğ etleri buzdolabına koyun. Etler dışarıda uzun süre bekletildiği zaman üzerinde mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Hele ki şu sıcak günlerde!

Tabi rigor mortis olayını da unutmamak gerekir. Rigor mortis; ölüm sertliği olarak bilinmektedir. Kısaca kesimden sonra kasların gevşememesi durumu diyebiliriz. Rigor mortis durumundaki bir eti tüketirseniz sindirim zorluğu ve pişme problemi yaşayabilirsiniz. Bu durumu yaşamamak adına kesimden sonra etleri 3-4 saat kadar serin bir ortamda bekletmek gerekir. Daha sonrasında buzdolabına kaldırmalısınız. Buzdolabında 24 saat beklettikten sonra derin dondurucuya kaldırılabilirsiniz.

Kurban etinin dayanma süresi kesim kalitesine, parça büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Buzdolabı koşullarında 3-4 gün iken kıymada ise bu süre 1-2 gündür. Sakatat ürünleri bozulmaya elverişli ürünler olduğu için daha kısa sürede tüketilmesi önerilmektedir. Dondurulmuş etler de 4-6 ay arasında derin dondurucuda kalabilir.

Etleri derin dondurucuya koyarken üzerine tarih atabilirsiniz ya da hangi parça olduğunu yazabilirsiniz. Böylece ne kadar süredir dondurucuda olduğunu takip edebilirsiniz. Ayrıca kullanım sırasında hangi parçayı tercih ettiğinizi belirlemenizi kolaylaştırır. En önemli noktalardan biri de çözünen etler kesinlikle tekrardan dondurulmamalıdır.

Kurban Bayramı’nda Gıda Güvenliği

Hijyen Kurallarına Dikkat Edin: Kurban kesimi sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına özen göstermek önemlidir. Kesim işleminin hijyenik bir ortamda yapılması, etin sağlıklı olmasını sağlar.

Kişisel Hijyen: Kurban etleriyle ilgilenirken kişisel hijyeninizi de göz ardı etmeyin. Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın ve etle temas ettikten sonra ellerinizi temizleyin. Kesim tahtaları, bıçaklar ve diğer ekipmanları her kullanımdan sonra temizleyin ve dezenfekte edin.

Etleri Yıkamayın: Çiğ etin yıkarsanız üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları etrafa yaymış olursunuz.

Çapraz Kontaminasyona Dikkat Edin: Et için kullandığınız mutfak gereçlerini mutlaka ayırın. Ayırmadığınız sürece çapraz bulaşı riski olacaktır. Bakınız: Gıdalarda Çapraz Bulaşma Nedir?

Etleri İyice Pişirin: Tüketmeden önce etlerinizin iyice piştiğinden emin olun. Yeterince pişirilmemiş etlerde bulunan mikroorganizmalar sağlığınıza zarar verebilir. Etin iç sıcaklığından emin olmak için termometre kullanabilirsiniz.

Derin Dondurucuyu Kontrol Edin: Buzdolabınızın derin dondurucu kısmının sıcaklık değeri -18˚C olmalıdır.

Bu altın kurallara uyarak, kurban etlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde tüketilmesini sağlayabilirsiniz. Kurban Bayramı’nı en iyi şekilde değerlendirmenizi dilerim!

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle