Matcha çayı, son yıllarda popülerliği hızla artan sağlıklı içeceklerden biridir. Geleneksel olarak Japonya’da kullanılan bu çay, sağlık yararları ve tadı nedeniyle dünya genelinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Bende bu yazımda sizlere matcha nedir, sağlık faydaları neler gibi konulardan bahsetmek istiyorum.
Matcha Çayı Nedir?
Matcha, genelde yeşil çayın öğütülmüş hali olarak tanımlanır. Aslında aynı gibi görülse de üretimleri ve bileşimleri oldukça farklıdır.
Matcha, Camellia sinensis bitkisinden elde edilir. Çay bitkisi hasat edilmeden 20-30 gün önceden üzeri örtülür. Bu işlemle birlikte bitki güneş ışığı görmez. Bu sayede daha koyu yeşil bir renk oluşur. Aynı zamanda klorofil ve aminoasit içeriği de artar. Hasat zamanında çay yaprakları toplanır. Sap ve damar kısımları çıkarıldıktan sonra kalan kısım öğütülür. Öğütülerek elde edilen toz matcha olarak adlandırılır. Bu tozdan elde edilen çaya da matcha çayı denir.
Matcha Çayının Faydaları
Matcha tozu; polifenoller, kateşinler, klorofil açısından zengindir. A, B, C, D, E, K vitaminlerini ve kalsiyum, selenyum, çinko gibi mineralleri de içerir. Sahip olduğu besin öğeleri sayesinde matcha çayı potansiyel sağlık yararlarına sahiptir. İşte matcha çayının faydaları:
- Antioksidan aktivitesi yüksektir. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutar.
- İçerisinde L-teanin adı verilen aminoasit miktarı yüksektir. Bu miktar, yeşil çaya göre yaklaşık 5 kat daha fazladır. Bu aminoasit beyinde alfa dalgalarını arttırır. Bu sayede hafıza ve konsantrasyon üzerinde etki sağlar.
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
- Vücudu rahatlatır.
- Yeşil çaydan daha fazla kafein içerir. Fakat kafeinin emilimi yavaştır.
Matcha Çayı Nasıl Hazırlanır?
Matcha çayı hazırlamak oldukça basittir. İşte temel adımlar:
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı matcha tozu
- 60 ml sıcak su (Yaklaşık 75 ℃)
- 1 çay kaşığı bal veya şeker (isteğe bağlı)
Matcha çayının yapılışı:
- Matcha tozunu bir kâseye eleyin.
- Üzerine sıcak suyu ekleyin.
- Karışımı iyice çırpın. Bu işlemi bir bambu fırça veya bir çırpıcı ile yapabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak bal veya şeker ekleyin ve karıştırın.
- Hazır olan matcha çayını bardağa dökün ve sıcak ya da soğuk servis yapabilirsiniz.
Matcha çayının tadı biraz yoğun olabilir. Bu nedenle alışması zaman alabilir.
Matcha çayı, sahip olduğu sağlık yararları ve tadıyla farklı bir içecek deneyimi sunar. Düzenli olarak tüketmek vücudunuzun daha sağlıklı ve zinde olmasına yardımcı olabilir.
Matcha çayı nedir konusunda faydalı bir içerik hazırlamaya çalıştım. Daha önce hazırlamış olduğum ‘Chia Tohumu Nedir?’ yazımı da okuyabilirsiniz.
Kaynak:
Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, hayykitap, Kasım,2018
www.healthline.com
Ben Japonya ziyareti yapan bir akrabamdan rica edip yeşil çay getirttim. Matcha değil genmaicha ve fukamushi çayları aldım, Fukamushi en çok tüketilen Sencha’nın yöresel bir versiyonu velhasıl, tahmin ettiğim üzere Çaykur’un yeşil çayı da Sencha, ve demlendiğinde arada dağlar kadar fark var. Japonya’dan gelen çay yemyeşil renk alırken Çaykur sarıda kalıyor. Herkesin sık içtiği Çaykur işini düzgün yapıyor mu hiç emin değilim. Yeşil çayı yapamamış da siyah çayı yapabiliyor mu acaba… Ben İngilizce kaynaklardan araştırıyorum çay vücuda muazzam faydalı, yap-geç usülü dikkatsizce üretiliyorsa ki bence öyle bu faydanın ne kadarını alabiliriz ki?
Ben yeni evde yemek yapmaya başladım iki aydır tarhana alıyorum süpermarketlerden, birisi Tarım Kredi Kooperatifi’nin CarrefourSA için ürettiği, diğeri de Tombul Kız markalı tarhanaydı. Tarhana gibi muhteşem bir şeyi ne kadar yavan ve lezzetsiz yapabilirsiniz ki? Yapmışlar, ikisi de birbirinden vasattı ve doğru pişirdiğime eminim. Bu ülke insanı yoruyor, gereksiz yoruyor.
Merhabalar, yorumunuz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz ürünü denemedim o yüzden bir yorum yapmam doğru olmaz.
Söylediğiniz gibi çay gerçekten faydalı bir içecek. Tarhanayı da kendimiz yapıyoruz o yüzden o ürünler hakkında da yorum yapamam. Fakat lezzet kişiden kişiye göre değişebilir. Sizin beğenmediğinizi bir başkası beğenebilir. Renkler ve zevkler farklıdır diye boşuna dememişler 🙂