Daha çok çocukların sevdiği bir ürün hakkındaki soruları yanıtlayacağım bugün. Evet, konumuz meyve suyu ve benzeri ürünler. Benzeri ürünler diyorum çünkü hepsi meyve suyu değil. Bu tamamen biz tüketicilerin ağız alışkanlığı. Bu konuya da değindim sorularımıza geçelim.

Meyve suyu mu meyve mi? Hangisinden daha fazla yarar sağlarız?

Meyvenin taze halinde lif oranı daha yüksektir. Vitamin ve mineral oranları daha fazladır. Meyveyi su halinde tüketmek ise kan şekerini daha hızlı yükseltir. Güzelce yıkanıp temizlendikten sonra meyvenin taze halini tüketmek tercihimdir.

Bazı ürünlerin üzerinde ‘konsantreden üretilmiştir’ yazıyor. Bu ne anlama geliyor?

Mevsiminde hasat edilen meyveler diğer mevsimlerde de kullanılmak üzere konsantre edilir. Yani meyvenin suyu elde edildikten sonra içerisindeki su miktarı buharlaştırılır. Bunun sebebi de mikroorganizmaların sulu ortamları sevmesidir. Sulu ortamlarda hızla gelişip çoğalabilirler. Böyle bir ürünü uzun süre muhafaza edemeyiz. Meyve suyundan su buharlaştıktan sonra geriye yoğun kıvamlı bir ürün kalır. Buna konsantre ürün denir. Ve daha sonra meyve suyu üretiminde kullanılır.

‘%100 Meyve Suyu’ yazan ürünlerde su bulunuyor. Bunun nedeni nedir?

Bu durumda o meyve suyu konsantreden üretilmiştir. Konsantre ürün kullanılacağı zaman ürüne konsantre edilmeden önce buharlaştırılan su miktarı kadar su ilavesi yapılır. Etiket üzerinde de bu durum belirtilir.

Aromalı içecek de meyve suyu mudur?

Türk Gıda Kodeksi’nde içerdikleri meyve oranlarına göre 4 farklı terim tanımlanmıştır: Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek.

  • Meyve suyu; içerisindeki meyve oranı %100
  • Meyve nektarı; içerisindeki meyve oranı %25-99
  • Meyveli içecek; içerisindeki meyve oranı %10-24
  • Aromalı içecek; içerisindeki meyve oranı %10’dan daha az

Her meyveden %100 meyve suyu yapma olanağı yoktur. Bu durumlarda su ile seyreltilir. Ve içerisindeki meyve oranı azalır. Ne kadar azaldığına göre de adlandırma yapılır.

Marketlerdeki meyve suları zararlı mıdır?

Zararlı ya da yararlı demek çok doğru bir ayrım olmaz. Etiket bilgilerine dikkat ederek tüketmenizi öneririm. Meyve nektarı, suyu ve aromalı içecek gibi çeşitli meyve oranları içeren türleri mevcut. Buna göre içerisinde şeker, tatlandırıcı vs. gibi ilaveler yapılıyor. Terimleri diğer soruda açıklamıştım. O yüzden tekrar değinmiyorum. Hangisinden ne kadar sıklıkta tükettiğiniz de önemli bu noktada.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle