Yeşilken sararan muzlar, elmalar dikkatinizi çekmiştir mutlaka. Bu durum meyvelerin ve sebzelerin olgunlaşmaya devam etmesinden kaynaklanır. ‘Öyle şey mi olur?’ diyebilirsiniz. Hasat edilen meyve ve sebzelerde metabolik faaliyetler devam eder. Ve bazı meyve ve sebzeler de ortama etilen gazı salgılarlar.
Etilen gazı, meyve ve sebzelerin büyümesinde etkilidir. Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan bir hormondur. Ve gaz durumundadır. Meyve ve sebzeler etilen gazı çıkaran (klimakterik) ve etilen gazı çıkarmayan (klimakterik olmayan) olarak ikiye ayrılır. Muz, elma, domates, erik gibi meyve ve sebzeler etilen gazı çıkarır. Salgılanan etilen gazı meyvenin türüne göre değişiklik gösterir.
Bu durum bazı durumlarda işe yararken (marketten alınan olgunlaşmamış meyveyi olgunlaşması için bekletmek gibi) uygun koşullarda muhafaza edilmediği durumlarda ise bozulmalara neden olur. Etilen gazı üreten bir meyve-sebzeyle üretmeyen meyve-sebzeyi aynı ortamda saklamanız durumunda etilen gazı üretmeyen meyve-sebzenin daha hızlı bozulmasına sebep olabilir.
Kaynak1: Söylemezoğlu G., Klimakterik ve Klimakterik Olmayan Bahçe Bitkileri Üzerinde Etilenin Etkisi ile Etilen Antagonistlerinin Hasat Sonrası Fizyolojisinde Kullanım İmkanları, Gıda (1998)23 (5):329-337.
Kaynak2: Sezer E., Ayhan Z., Meyve ve Sebzelerde Etilen Tutucu İçeren Aktif Ambalajlama Sistemlerinin Uygulanması ve Raf Ömrüne Etkisi, Akademik Gıda 15(2) (2017) 182-191.