Nar (Punica granatum L.), neredeyse hepimizin severek tükettiği bir meyvedir. Punicaceae ailesinin bir üyesi olan bu meyve besleyici değeri yüksek olan bir fitokimyasaldır. Aynı zamanda zengin bir biyoaktif bileşen içeriğine sahip olan nar meyvesi sağlığımız açısından önemli olan antioksidan, antiproliferatif, antimikrobiyel, antiviral ve antiaging, antiinflamatuar, antibakteriyel ve antifungal etki gibi birçok etkiye sahiptir.  Nar ve nardan yapılan ürünler (nar suyu, nar çiçeği, nar çekirdeği yağı, vb.) beslenmemizde yer alması gereken gıdalardır. Bu gıdalar birbirinden farklı birçok etkiye sahiptir. Gelin hep birlikte bu gıdaları detaylı bir şekilde inceleyelim.

Nar Suyu

Nar suyunun üretimi normal ve endüstriyel üretim arasında farklılık gösterir. Normal üretim, nar meyvesinin kesildikten sonra preslenmesi sonucunda gerçekleşirken endüstriyel üretimde gerekli işlemler uygulandıktan sonra nar suları filtre edilir ve pastörize işlemine tabii tutulur. Nar suyu sağlığımız için önemlidir. Bileşiminde bulunan antosiyanin, tanen gibi bileşikler sayesinde antioksidan etki gösterir. Bu sayede prostat ve kolon kanserini önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca kardiyovasküler hastalıklara ve diyabete karşı koruyu özelliğe sahiptir.

Nar Çekirdeği

Yağ asitleri, steroidler ve organik asitler bakımından oldukça zengin olan nar çekirdeğinin üretimi, ısı altında nar danelerinin kurutulmasıyla gerçekleşir. Ayrıca antikanser, antiinflamatuar etkileri sağlığımız açısından önemlidir.

Nar Çekirdeği Yağı

Nar çekirdeklerinin soğuk preslenmesi yöntemiyle çıkarılarak üretilebilen nar çekirdeği yağı antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahiptir. Ayrıca bağışıklığın güçlenmesi, cilt sağlığı ve saç bakımı için kullanılabilmektedir.

Nar Sirkesi

Turşu yapımında, salata ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılabilen nar sirkesi, antioksidan, antibakteriyel ve antihipertansif etkilere sahiptir.

Nar Şarabı

Alkollü içecek olarak tüketilebilen nar şarabı yapısında bulunan polifenoller ve organik asitler gibi bileşikler sayesinde antioksidan özellik gösterir.

Nar Çiçeği

Polifenoller, antosiyoninler ve organik asitleri bünyesinde bulunduran nar çiçeği bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda karaciğer yağlanmasına, obeziteye ve Tip – 2 diyabete iyi gelir. Ayrıca LDL kolesterol, trigliserid ve kan glikoz düzeyinin düşürülmesinde etkilidir. Nar çiçeğinin üretiminde ilk olarak nar meyvesinin çiçekleri toplanılır ve kurutulur. Kurutulan nar çiçekleri çay gibi demlenilerek kullanılabilir.

KAYNAKLAR

  1. Ergin S. Nar Meyvesi (Punica granatum L.) ile Farklı Nar Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri. Akademik Gıda 2019; 17(2): 243-251.
  2. Yılmaz B, Usta C. Nar’In (Punica granatum) Terapötik Etkileri. Türk Aile Hek Derg 2010; 14(3): 146-153

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle