Günümüzde doğal ve katkı maddesi içermeyen ürünlere gösterilen talebin artmasıyla birlikte laktik asit bakterileri ve bakteriyosinler potansiyel koruyucu olarak büyük önem kazanmıştır. Bunlardan biri olan nisin nedir ona bakalım.
Nisin Nedir?
Nisin doğal bir bakteriyosindir. Lactococcus lactis bakterisinin fermente edilmesiyle elde edilmektedir. Kimyasal sentez ürünü değildir. Nisinin yapısında 34 adet aminoasit vardır. Aminoasitler, proteinlerin yapıtaşıdır. Nisin de protein yapısında olmasından dolayı insan vücudunda sindirilebilir.
Nisin gıdalarda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Gram pozitif ve patojen bakteriler üzerinde etkilidir. Etkisini mikroorganizmaların hücre duvarlarını etkileyerek gösterir. Düşük pH’lı çözeltilerde kolay çözünmektedir. Ayrıca ısıya karşı dirençsizdir.
Nisin Kullanım alanları
Süt, peynir, et ürünleri, konserveler, salata sosları, sıvı yumurta gibi ürünlerde kullanımını görebilirsiniz. Nisin için belirlenmiş olan E kodu E234’tür. Yani gıda etiketlerinde E234 olarak da karşımıza çıkabilir.
Peki, nisin zararlı mı?
Katkı maddesi denildiği zaman ilk olarak zararlı olup olmadığını sorgularız. Nisin için söylemek gererkirse insan sağlığı için olumsuz bir etkisi belirtilmemiştir. E234 yani nisin, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından ‘GRAS (Güvenli Kabul Edilebilir Ürün)’ statüsünde kabul edilmiştir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da gıda katkı maddesi olarak onaylanmış bir bakteriyosindir.
Kaynaklar:
Özel B., Şimşek Ö., Nisinin Sinerjistik Antimikrobiyel Etkisi, Akademik Gıda, 15:(3), s.288-299, 2017.
Hampikyan H., Çolak H., Nisin ve Gıdalardaki Antimikrobiyal Etkisi, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 2007:6(2).
efsa.onlinelibrary.wiley.com
Merhabalar Selinay Hanım, geçenlerde nisinin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğuna dair bir yazı okumuştum eki sizinle paylaşıyorum düşüncelerinizi bekliyorum. İyi çalışmalar
https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/80610/275448.pdf?sequence=1
bu linkte 15. sayfada nisin başlığı altında ‘121 ˚C’de 15 dakika ısıl işleme dayanıklı’ bu şekilde geçmektedir.
Merhabalar, inceleme yaptıktan sonra hemen dönüş yapacağım.
Esra Hanım merhaba, sizin attığınız kaynağı inceledim. Aynı zamanda benim yazının altındaki kaynakları tekrar taradım. İki farklı söylem var. Bunlar haricinde başka kaynaklara bakıp gerekirse yazıda revize yapacağım.