Tahıl ve karbonhidrat tüketimi son dönemlerde çokca konuşulan bir konu haline geldi. Kimileri tüketin derken kimi de uzak durun dedi. Uzmanlara göre ise rafine olan tahıllardan uzak durmak gerekiyor. Bu noktada tam tahıl ve rafine tahıl kavramlarını bilmemiz gerekiyor. Tam tahıl kavramından önceki yazılarda bahsetmiştik. Bu yazıda ise tam tahıl ile karıştırılmaması gereken rafine tahıllardan bahsedelim.

Tahıl tanesi 3 kısımdan oluşmaktadır: kepek, embriyo ve endosperm. Bunların ne olduğuna bir bakalım. Kepek, tahılın dış kısmıdır ve lif açısından zengindir. Embriyo, mineral maddeler ve B vitaminleri açısından zengindir. Son olarak endosperm ise nişasta açısından zengin olan kısımdır. Rafine tahıl, tahıl tanesinde bulunan kısımlardan dış kabuk ve embriyonun ayrılması ile oluşur. Geriye kalan kısım ise nişastalı olan kısımdır.

Rafine olan tahıllarda uygulanan işlem ile birlikte lifler, B grubu vitaminler, demir çinko, magnezyum gibi mineraller de kayıplar oluşur. Bu kayıpları giderebilmek için çoğu tahıl ürününe sonradan B grubu vitaminleri, demir ilavesi yapılmaktadır. Ve ambalaj üzerinde ‘zenginleştirilmiş’ olarak belirtilmektedir. Herhangi bir tahıl ürünü B vitaminleri ya da demir ilavesi ile tam tahıl olarak adlandırılamaz.

Sonuç olarak aldığımız ürünlere ve üzerindeki ibarelere dikkat edelim. Ayrıca birbirine yakın kelimeler aynı anlamı taşımaz bunu da unutmayalım.

Kaynak: Applegate L., Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri (Prof. Dr. Haydar Özpınar, Çev.), 2011, İstanbul Medikal Yayıncılık.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle