Meyve ve şekeri kullanarak çeşitli ürünler elde edebiliriz. Özellikle kahvaltı sofralarımızdan eksik olmaz. Neyden bahsettiğimi tahmin etmişsinizdir. Reçel, marmelat ve jöleden bahsediyorum. Bu üçleme genel olarak ‘reçel ve benzeri ürünler’ olarak adlandırılır. Genel hatları ile birbirine benzese de farklı ürünlerdir.
Reçel, küçük parçalar halindeki meyveye şeker ve su ilavesi ile hazırlanır. Marmelat da aynı şekilde meyveye şeker ve su ilavesi ile hazırlanır. Fakat marmelat içerisinde meyve parçacıkları bulunmaz. Kıvamlı bir üründür. Jöle ise, meyvenin sulu ekstrakt karışımının şeker ile jel kıvamına getirilmiş halidir. Jel oluşumu için pektinden yararlanılır. Bunun için de özellikle pektin içeriği yüksek olan ayva, elma gibi meyveler tercih edilir jöle yapımında. Berrak bir görünüme sahiptir.
Aralarındaki fark meyve parçacıklarının boyutundan ve kıvamından kaynaklanmaktadır. Sadece meyveden elde edilir diye bir söylem söz konusu değildir. Uygun bir sebzeden de elde edilebilir. Hatta gülden elde edilen gül reçeli de mevcuttur. Üretim aşamalarında su ve şeker dışında pektin ve asit ilavesi de yapılabilmektedir. Yukarıda da değindiğim gibi pektin jel oluşumu için gereklidir. Meyve ya da sebzeden yeterli oluşum sağlanamaz ise ilave edilir. Asit ise ortamın pH seviyesini dengede tutabilmek için gereklidir. Bunlar dışında mevzuatın izin verdiği maddeler de kullanılabilmektedir.
Kaynak1: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.
Kaynak2: Cemeroğlu B., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Bizim Grup Basımevi, Ankara, 2013.
Kaynak3: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Reçel, Jöle, Marmelat Ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliği