Gıda alışverişi yaparken etiket okumanın ne kadar önemli olduğundan her fırsatta bahsediyorum. Etiket üzerinde yazanlara bakarak birçok bilgiye sahip olabiliriz. Etiket okumanın önemiyle ilgili olan yazımızı da aşağıda bulunan linkten okuyabilirsiniz.

https://www.gidanotlari.com/gidalarda-etiket-neden-onemlidir/

Etiket bilgilerinden birçok şey öğrenebiliriz demiştik. Bunlardan biri de gıdaların raf ömrü ile alakalıdır. Burada karşımıza iki tane kısaltma çıkıyor. Birisi S.T.T yani son tüketim tarihi, diğeri ise T.E.T.T yani tavsiye edilen tüketim tarihi. İkisi de aynı şey değil mi diyebilirsiniz. Cevap olarak ise hayır diyebilirim. Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ne göre;

S.T.T, mikrobiyal açıdan bozulmaya elverişli, daha hızlı bozulan gıdalarda kullanılan tarihtir. İnsan sağlığı açısından kısa sürede tehlike oluşturabilecek olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi belirtir. Daha önceden son kullanım tarihi olarak adlandırılırdı (S.K.T). ‘…. tarihine kadar tüketiniz.’ Şeklinde belirtilebilir.

T.E.T.T ise, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Tabii ki de uygun koşullarda muhafaza edildiği zaman. ‘… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.’ şeklinde belirtilebilir.

Gıdalarla ilgili kavramlar arasındaki farkları öğrenirsek daha bilinçli tüketiciler olabiliriz.

 

 

Kaynak: Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle