Ah! Birçoğumuz sırf bu ağlama yüzünden soğan doğramaktan kaçınırız. Peki, hiç düşündünüz mü acaba soğan doğrarken neden ağlarız diye? Gelin soğan neden ağlatır hep birlikte bakalım.
Soğan Doğrarken Neden Ağlarız?
Soğanı kestiğimizde soğan hücreleri parçalanır ve hücre içinden enzim açığa çıkar. Bu enzim allinase enzimidir. Allinase enzimi, açığa çıkan sülfür içeren kimyasallar ile birleşerek sülfür bileşiklerini oluşturur. Oluşan sülfür bileşikleri uçucudur. Göze ulaştığında sülfürik asit oluşturur ve gözü yakar. Vücudumuzda gözleri korumak amacıyla hızlıca gözyaşı üretir. İşte soğan neden ağlatır sorusunun cevabı tam olarak budur.
Peki, soğanın gözü yakmaması için ne yapmalıyız?
Soğan doğrarken gözlerimiz yanmaya başladığında ilk yaptığımız şey hemen gözlerimizi ovuşturmaktır. Aslında yanan gözümüzü ovuşturmak yanmayı geçirmenin aksine sülfürik asidin daha fazla yayılmasına neden olur.
Gözümüzde oluşan yanmayı azaltmak için birçok çözüm yolu duymuş olabilirsiniz. Bunlardan en popüler olanı ‘soğan doğrarken sakız çiğnerseniz ağlamazsınız’ şeklindedir. Fakat bunlardan birçoğunun bilimsel açıklaması yoktur. Yapılan bir araştırmaya göre soğanı akan su altında kesmek yanıcılığını azaltmaktadır. Fakat bunu yapmak da pek kolay olmayacaktır diye düşünüyorum. Birde soğan doğrarken deniz gözlüğü takmak gibi öneriler okudum araştırma yaparken. Evde deniz gözlüğü takıp da soğan doğradığınızı hayal edebiliyor musunuz? Düşününce komik geliyor insana. Ben denemedim fakat amaç açığa çıkan sülfür bileşiklerinin göze ulşamasını engellemek değil mi? Böyle düşündüğümüz zaman bu yöntem işe yarayabilir.
Kaynaklar:
Özilgen S., Gıda Bilmeceleri, Yeditepe Üniversitesi Yayınevi, 2017.
bilimfili.com/sogan-dograrken-neden-gozlerimiz-yasarir