Süt merak edilen ve dikkat çeken bir konudur. ‘Çiğ süt mü ısıl işlem görmüş süt mü? Yararlı mı zararlı mı?’ derken her zaman gündemdedir. Konuyla ilgili en çok sorulan soruları toparladım. Sormuş olduğunuz soruların birçoğu sitemizdeki diğer yazılarımızda mevcut. Kategorilerden ‘Süt ve Süt Ürünleri’ kısmındaki yazılar arasından sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Tekrara düşmemek adına o soruları yazmadım. İyi okumalar.
Sütte bulunan laktoz nedir?
Laktoz, süt şekeridir. Sadece süt içerisinde yer alır. Glikoz ve galaktozun bir araya gelmesi ile oluşur.
UHT süt ve pastörize süt farkı nedir?
Her ikisi de ısıl işlem gören süttür. UHT süt, 135-150˚C’de 2-6 saniye ısıl işlem görür. UHT işlemi mikroorganizmalar ve onların sporları yok edilir.
Pastörize süt genellikle 72 ˚C’de 15-30 saniye kadar ısıl işlem görür. Pastörizasyon işlemi ile de patojen mikroorganizmalar yok edilir.
Instagramda pastörizasyon ve UHT işlemleri ile sütte hangi besin öğesinden ne kadar kayıp oluştuğuna dair bir gönderi paylaşmıştım. Onu inceleyebilirsiniz.
Süt neden kesilir?
Sütteki asitlik artışıyla birlikte proteinlerin denatüre olması sütte pıhtılaşma gerçekleştirir. Halk arasında bu duruma sütün kesilmesi denir. Kesilme durumu üzerinde sıcaklık, pH, sütteki mikroorganizma yükü gibi faktörler etkilidir.
Süt yağı nedir? Yağlı süt mü yağsız süt mü tercih edilmelidir?
İsminden de anlaşılacağı üzere süt içerisinde bulunan yağ türüdür. Sütteki yağ oranı elde edildiği hayvanın yaşına, ırkına, beslenmesine vb. faktörlere bağlı olarak değişir. Ürünlere lezzet, aroma katar. İçerisinde A, D, E, K vitaminleri vardır.
Yağlı veya yağsız süt tercih etmek bireysel bir karardır. Damak tadınıza, sağlık durumunuza, diyet programınıza göre değişiklik gösterir.
Çiğ sütte ne tür hileler olabilir?
Bu konu ile ilgili ayrıntılı yazım vardı. Buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz.
Çiğ süt neden kullanmamalıyız? Ve çiğ süt ile yapılan yoğurtlar tehlike oluşturur mu?
Çiğ sütün mikroorganizma yükü fazladır. Uygun ve hijyenik şartlarda sağılan sütlere bile mikroorganizma bulaşabilir. Mikroorganizmalar kısa sürede gelişip çoğalır. Ve sütte bir takım fiziksel, kimyasal ve duyusal değişikliklere sebep olur. Ayrıca mikroorganizmalar bazı hastalıklara sebep olabilir.
Çiğ sütü evde yoğurt yapmak için kaynattığımız zaman yeterli ısıya ulaşamayabiliriz. Bunun sonucunda ısıya dayanıklı mikroorganizmalar yaşamlarını devam ettirir. Fazla kaynatma işlemine tabi tuttuğumuzda ise yararlı mikroorganizmalar ve proteinler zarar görür. Bu yüzden yoğurdunuzu pastörize süt ile yapmanızı öneririm.
Çiğ süt ve ısıl işlem süt ile ilgili ayrıntılı olarak bahsettiğim bir yazım var. Okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Süt tüketimi zararlı mıdır?
Sanırım en çok gelen soru buydu. Eskiden sütünün faydaları çok fazla anlatılırdı. Son zamanlarda ise zararları. Konu hakkında okumaya, araştırmaya devam ediyorum. O yüzden bu konuda net bir şey söylemek istemiyorum sizlere. Sağlık ile ilgili beyanlar vermek de sağlıkçıların görevi diye düşünüyorum.
Ve sağlıcakla kalın diyerek yazıyı sonlandırıyorum.
Merhaba
Pastörize süt , UHT süt ve evde kaynatılan süt besin içerik kayıpları hakkında bi değerlendirme yapsanız nasıl olur ? Besin içeriği en az kayıp olan hangisi. Evde pastörize yoğurt yapmak hakkında düşünceleriniz nedir?
Bununla ilgili instagram da bir gönderi paylaşmıştım. Besin değerlerindeki kayıplara dair bir tablo da mevcut. Ben kendim pastörize süt kullanarak yapıyorum yoğurdumu. Çiğ süt ile yapımı tavsiye etmiyorum.