Genel formülü C4H6O6 olan tartarik asit meyvelerde doğal olarak bulunan bir asittir. Mayhoş bir tada sahiptir. En çok üzüm de bulunur.

Gıdalarda asit düzenleyici olarak kullanılan gıda katkı maddesidir. Ayrıca ekşimsi bir tat vermesi amacıyla da kullanılır. Katkı maddesi olarak kullanılan formu şarap üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilir.

İçeceklerde, dondurma, mayhoş tattaki reçeller, marmelatlar, jöleli tatlılarda ve kabartma tozlarında kullanım alanları mevcuttur. En çok kullanıldığı alan ise gazoz yapımıdır.

Belirlenmiş olan E kodu E334’tür. Türk Gıda Kodeksi’ne göre kullanım miktarı QS (istenilen etkinin sağlandığı en düşük miktar) olarak belirlenmiştir.

Kaynak: Elmacı Y., Asitliği Düzenleyiciler, (Ed. Tomris Uyar) Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2009, s.45-46.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle