Mutfağımızın en sevilen yağlarından tereyağı ile ilgili sorulara cevap vermeye çalışacağım. Kimimiz çok severken kimimiz ağır bulur. Kimi de sağlık açısından endişe edip tüketmemeye çalışır. Haydi merak edilenlere hep birlikte bakalım.
Tereyağındaki ‘%82 yağlı’ ifadesi ne anlama gelir?
Tereyağı süt yağından yani kremadan elde edilmektedir. Etiket üzerinde belirtilen ‘%82 yağlı’ ifadesi de kullanılan süt yağının oranını ifade etmektedir.
Tereyağının üretimi nasıldır? Nasıl elde edilir?
Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı hazırlamıştım. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Tereyağında sarı renk oluşumu için ne gibi uygulamalar yapılıyor? Sarı ve beyaz renk arasındaki fark neyden kaynaklanıyor?
Bu konuda en çok merak edilen soru buydu. Tereyağındaki renk değişimi kremanın elde edildiği hayvanın beslenme şekline göre değişiklik gösterir. Eğer hayvan ot, yeşillik gibi karoteonid açısından zengin bir beslenme şekline sahipse sarımsı bir tereyağı elde edilir. Saman, arpa, buğday gibi gıdalardan oluşan beslenme şekli varsa açık renk bir tereyağı elde edilir.
Ayrıca etiket bilgilerini de kontrol etmek gerekir. Bazı tereyağlarında renklendiriciler yer almaktadır. Betakaroten gibi.
Tereyağı ve margarin arasında ne gibi farklar vardır?
Tereyağı hayvansal bir yağ iken margarin bitkisel içeriklidir. Bu konuya detaylıca değindiğim yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Tereyağında küf neden oluşur? Küflenen tereyağı tüketilebilir mi?
Üretim hatası, ambalajda karşılaşılan bir problem, hijyenik olmayan ortamda muhafaza gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Küflenen kısım derin kesilerek kalan kısmı tüketilebilir.
Sadeyağ ve tereyağı arasında ne fark vardır?
Sadeyağ, tereyağından süt şekeri (laktoz), süt proteinleri ve suyun ayrılması ile elde edilen yağdır. Sadeyağın kuru madde oranı yüksek olduğundan raf ömrü daha uzundur. Laktoz içermediği için (iz miktarda içerebilir) laktoz intoleransı olan bireyler için iyi bir alternatiftir. Yanma noktası daha yüksektir.
Ve son olarak sağlıklı mı?
Konjuge linoleik asit gibi faydalı bileşikler içerir. Fakat doymuş yağ içeriği yüksektir. Ayrıca kalorisi de yüksektir. Sorunun cevabına gelecek olursak her şeyi kararında tüketmekte fayda vardır.
Sizlerden gelen sorular arasından en çok sorulanları cevapladım. Eğer aklınıza takılan başka sorular varsa yorumlara yazmayı unutmayın.
Sağlıcakla kalın.
Sade yağı herkese tavsiye ederim. Gıda sektöründe çalışan bir arkadaşımın zamanında bana ; bununla ayakkabı köselesini bile pişirsen o kadar lezzetli olur ki parmaklarını yersin sözünü unutamam.
Sade yağ son zamanlarda oldukça popüler bir yağ türü haline geldi.