Kışa hazırlık dediğimiz zaman akla ilk gelen şey turşu kurmaktır. Yazın tükettiğimiz meyve ve sebzeleri kışında tüketebilmek için hazırlarız. Hazırlarken değişik meyve-sebzelerden ve yardımcı maddelerden yararlanırız. Bu yüzden de farklı turşu çeşitleri ortaya çıkar. Kullanımı değişmeyen maddelerden biri sirkedir. Peki turşularda neden sirke kullanılır?
Turşunun uzun süre dayanmasında fermantasyonun etkisi vardır. Turşuda laktik asit fermantasyonundan yararlanılır. Laktik asit fermantasyonu meyve-sebzelerin yüzeyinde bulunan doğal laktik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilir. Fermantasyon işleminin kullanım amacı ortam asitliğini arttırarak koruyucu etki oluşturmaktır.
Turşunun uzun süreli dayanabilmesi ortamın asitli olması ile alakalıdır. Turşuda kullanılan sirke de asitli bir ortam oluşturur. Çünkü sirke içerisinde sirke asidi olarak bilinen asetik asit vardır. Asitli bir ortam ise gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Koruyucu amaçlı turşularda kullanılır. Ayrıca kullanılan sirke turşuya farklı bir lezzet katar.
Merhaba bir sorum olacaktı.Acaba sirke yerine limon kullansak da aynı etkiyi alabilir miyiz? sirke de işlem görmüyor mu doğal mı? Teşekkür ederim başarılar
İyi günler,
Limon mu sirke mi sorusu hep gündemde olmuş bir konudur. Aslında bu damak zevkiyle alakalı biraz da. Hangisinin tadı hoşunuza giderse yapabilirsiniz. Sirke biraz daha keskin ve ağır yapıya sahip olduğu için herkes tercih etmeyebilir.