Gıda Analizleri serimize yoğurtta kuru madde tayini ile devam ediyoruz. Bir önceki analiz yazımda yoğurtta SH analizi yapımından bahsetmiştim. Bu konuda da bilgiye ihtiyacınız varsa aşağıdaki başlığa tıklayarak analizin detaylarına ulaşabilirsiniz. Şimdi gelelim yoğurtta kuru madde analizine.

Yoğurtta Kuru Madde Tayini Nasıl Yapılır?

Bu analiz sıcaklık etkisiyle yoğurttaki suyun uçurulması ve kalan kuru maddenin hesaplanması prensibine dayanmaktadır. Yoğurttaki kuru madde miktarı kalite kriterleri açısından önemlidir.

Analize geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum: şimdi bahsedecek olduğum yöntem ile yoğurttaki toplam kuru madde miktarını hesaplamış olacağız. Eğer bize yağsız kuru madde miktarı lazım ise yoğurdun toplam kuru madde miktarından yoğurdun yağ miktarını çıkarmamız gerekir.

Yoğurtta toplam kuru madde tayini için gerekli olan malzemeleri desikatör, etüv, kurutma kabı, deniz kumu, cam baget ve hassas terazi olarak sayabiliriz.

İlk olarak içerisinde bir miktar deniz kumu bulunan kapların sabit ağırlığa gelmesi için etüve (103 ˚C civarı) koyuyoruz. Daha sonra bu kapları desikatörde soğutup darasını alıyoruz. Ardından homojen hale getirilen yoğurt numunesinden 5 gram tartıyoruz ve kurutma kabına ilave ediyoruz. Baget yardımıyla iyice karıştırıp numunenin dağılmasını sağlıyoruz. Daha sonra numune kaplarını etüve alıp kapların ağzı açık şekilde 1,5-2 saat kurutuyoruz. Bu noktada etüvün sıcaklığının artmamasına dikkat etmek gerekir. Daha sonra kapları etüvden alıyoruz ve kapaklarını kapatarak desikatöre koyuyoruz. Burada soğuduktan sonra tekrar tarıyoruz. Ardından kapları tekrar etüve alıyoruz. Bu kez 30 dakika kadar aynı sıcaklıkta bekletiyoruz. Benzer şekilde desikatörde soğutup tartıyoruz. İki işlem arasındaki fark 0,5 mg üzerinde ise kurutmaya devam ediyoruz. Eğer belirtilen miktardan az ise son tartım dikkate alınarak hesaplama işlemine geçiyoruz.

Hesaplama:

% KM: (m1-m) / m2-m işleminden çıkan sonuç 100 ile çarpılarak % toplam kuru madde miktarı hesaplanmaktadır. Buradaki;

m1: kap, kum ve deney numunesinin kurutma sonrası ağırlığını

m2: kap, kum ve deney numunesinin ağırlığını

ve m: kap ve kumun ağırlığını ifade etmektedir. 

Yoğurtta kuru madde tayini kısaca bu şekilde yapılmaktadır. Aklınıza takılan noktalar olursa sorabilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle