Yoğurt severek tüketilen fermente süt ürünüdür. Bu kadar sevilmesinin yanında bazı tartışmalara da neden oluyor. Mesela; ‘Ev yoğurdu mu, hazır yoğurt mu?’ gibi. Bugün sizlere ister ev yapımı olsun ister endüstriyel olsun yoğurtta meydana gelen bir durumdan bahsetmek istiyorum: Yoğurtta sünme. Bu durum ciddi bir yoğurt kusurudur ve önlemler alınmasını gerektirir.
Yoğurtta sünme nedir?
Sünme yoğurdun ip gibi uzamasıdır. Yoğurt tam olarak mayalanmaz ve sümüksü, yapışkan bir yapıda kalır. Ev yapımı yoğurtlarda daha çok karşımıza çıkan bir problemdir. Endüstriyel yoğurtlar kalite kontrolleri yapıldıktan sonra tüketiciye sunulduğu için böyle bir durumla karşılaşmanız daha zordur. O yüzden nedenlerinden bahsederken daha çok ev ortamında yapılan yoğurtlar için açıklama yapacağım.
Peki yoğurtta sünme neden gerçekleşir?
İlk olarak bu olaya neden olan durum kullanılan mayadır. Kullandığınız mayayı uzun süredir kullanıyorsanız etkinliğini yitirmiş olabilir. Böyle bir durumda mayanızı değiştirmeniz gereklidir.
İkinci olarak mayalama yaptığınız derece düşük olabilir. Genellikle uygun mayalama sıcaklığı 43-45 ˚C’dir. Bir termometre alarak bu durumu çözüme kavuşturabilirsiniz.
Üçüncü olarak hijyenik koşullar bu duruma sebep olabilir. Hijyenik koşulların sağlanamamasıyla birlikte mayaya yapışkanlık yapan bakteriler bulaşmış olabilir. Bu durumda da hijyenik koşullara dikkat edilmeli, kullanılan ekipmanlar dikkatlice temizlenmeli ve maya değiştirilmelidir.
Son olarak ise antibiyotikli süt kullanılması durumu vardır. Bu durumda genellikle hiç mayalanma gözlenmez.
Sonuç olarak baktığımızda;
Yoğurtta sünme olayı yapı kusurudur. Tüketimi zehirlenme gibi bir duruma yol açmaz. Acılaşma, kötü koku gibi durumlar var ise tüketmeyiniz.