Sağlığımız için önemli bir kaynak olan yulafın antioksidan özellik gösterdiğini biliyor muydunuz? Peki ya diyabet ve obezite gibi hastalıkları önlemede etkin bir rol aldığını? Bu yazımda sizlere zengin besin içeriğine sahip olan yulaf ve yulafın özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
Hem insan hem de hayvan beslenmesinde kullanılabilen yulaf, tane ve yeşil ot olarak yetiştirilebilen bir bitki çeşididir. İçerdiği gluten miktarının düşük olması sayesinde çölyak hastaları tarafından alternatif bir besin olarak kullanılabilir.
Yulafın Özellikleri Nelerdir?
- Vitamin içeriği bakımından zengindir. Hem suda hem de yağda çözünen vitaminleri içerir. E ve B vitaminleri oldukça fazla miktarda bulunurken A, C, D vitaminleri iz miktarda bulunur.
- Bileşiminde yüksek oranda selenyum minerali bulunur.
- Lif içeriği bakımından oldukça zengindir. Yapısında hem çözünür lifler hem de çözünmeyen lifler bulunur.
- Bileşiminde önemli esansiyel aminoasitler bulunur. Lisin, izolösin, treonin, histidin, lösin ve arginin bunlardan bazılarıdır.
- Protein içeriği bakımından zengindir. Ayrıca baklagil benzeri proteinlere sahip olan tek tahıl çeşididir. Protein yulafın kepek kısımlarında daha fazla bulunmakla birlikte protein içeriği yulafın çeşidine, yetiştiği şartlara ve kültüre alınmasına bağlı olarak değişebilir.
- Doymamış yağ asitleri olan linoleik ve oleik asitleri bakımından zengindir.
- Sterol, fenolik bileşikler ve fitik asit gibi antioksidan özelliğe sahip bileşikleri içerir.
Tüm bu özellikleri sayesinde ürünlerin bileşiminde daha fazla yer almalı ve daha sağlıklı ürünler üretilmelidir.
Yulaf Kullanım Alanları
Yulaf, insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bisküvi, ekmek, bebek maması, probiyotik içecekler, yulaf unu, yulaf ezmesi, yulaf gevreği ve yulaf çorbası yapımında kullanılmaktadır. Kullanıldıkları gıdaların besinsel özelliklerinin iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca yem sanayisinin elzem bir hammaddesidir. İçerdiği besin maddelerinden dolayı tane, saman, yeşil veya kuru ot olarak hayvan beslenmesinde kullanılır. Bunların yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılabilir.
Peki Yulafın Faydaları Nelerdir?
- Anti-enflamatuar, hipoalerjenik ve antikarsinojenik özellik gösterir.
- Kan şekerini düzenler.
- Çocukluk astımını kontrol eder.
- Kan kolesterolünü ve hipertansiyonu düşürmede etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Dolaşım sistemindeki sorunları iyileştirebilir.
KAYNAKLAR
- Yaver E, Ertaş N. Yulafın Bileşimi, Hububat Endüstrisinde Kullanım Alanları ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Gıda ve Yem Bilimi – Teknolojisi Dergisi 2013; 13: 41-50.
- Karaman R, Akgün İ, Türkay C. İnsan Beslenmesinde Alternatif Besin Kaynağı: Yulaf. Türk Bilim ve Mühendislik Dergisi 2020; 2(2): 78-85.
- Topçu B, Caba Z, Erdil D. Yulaf Ekmeği Üretim Aşamalarının Fenolik Madde İçeriği Ve Antioksidan Aktiviteye Etkisi. Food and Health 2019; 5(1): 48-63.
- Tanrıkulu A, Dokuyucu T, Avcı İ. Yazlık ve Kışlık Ekilen Yulaf (Avena sativa L.) Genotiplerinin Yeşil Ot Verimi ve Silaj Kalite Özellikleri Bakımından Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2020; 9(1): 53-64.