Zerdeçaldan bahsetmişken zencefili anlatmamak olmazdı.

Anavatanı Güney Asya’dır.  Zingiber officinole Roscoe türündeki bitkinin kökünden elde edilir. Bitki çok yıllık bir bitkidir. Zencefil de zerdeçal gibi parça halinde veya toz halinde kullanılabilir.

 Gingeral, zencefilde biyoaktif maddedir. Antioksidan etki gösterir. Zencefil karbonhidrat, lif, protein açısından zengindir. Sodyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, folat içerir. Vitaminlerden de C vitamini, riboflavin (B2 vitamini), niasin (B3 vitamini) içerir. Etkilerine baktığımızda;

  • Kan şekerini düşürür.
  • Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Gaz söktürücüdür.
  • Sindirimi kolaylaştırır.

Sadece kış aylarında hasta olduğumuzda tüketmek yerine düzenli olarak beslenmemizde zencefile yer verirsek etkilerinden maksimum olarak fayda sağlarız.

 

Kaynak1: H., Zencefilin (Zingiber officinole Roscoe) Bitkisel Özellikleri ve Yetiştiriciliği, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya, 2005.

Kaynak2: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle