Severek tükettiğimiz elmadan bahsedelim bugün. Elma ile ilgili bir yazı yazmak yoktu aslında aklımda. Geçen gün okuduğum dergide elma ile ilgili daha önceden bilmediğim bilgilere denk geldim ve sonrasında birkaç araştırma daha yaptım. Sonrasında da sizlerle bu bilgileri paylaşmak istedim.

Elma en kolay ulaşılabilen meyvelerden biridir. Birçok yerde kolayca yetişir. Asıl anavatanı Güney Kafkaslardır. Eskiden beri tüketilen bu meyveye çok önceleri ‘alma’ denirmiş.

Elmayı sadece meyve olarak değil birçok şekilde tüketebiliriz. Elma suyu, elma sirkesi, elma çayı, elma kompostosu gibi. Benim şu an aklıma gelen bunlar. Sizlerin aklına farklı bir şey gelirse yorum olarak belirtmeyi unutmayın.

Birçok faydası bulunan elmanın besin değerleri yetiştirildiği bölgeye, cinsine, gördüğü işlemlere göre değişkenlik göstermektedir. Şimdi sizlerle elma, elma suyu ve elma kurusunun 100 gram için besin değerlerini paylaşacağım.

 

100 gram içinEnerji (kkal)Su (g)Protein (g)Yağ (g)Posa (g)
Elma47,878,30,30,41,8
Elma suyu49,587,80,30,30
Elma kurusu278,420,01,82,110,7

 

Elma iyi bir antioksidan kaynağıdır. İçerisinde çeşitli fitokimyasallar içerir. Fitokimyasallar, hastalık oluşumunu önlemeye, vücudu korumaya yarayan bileşiklerdir diyebiliriz. Birçok fitokimyasal türü bulunmaktadır. Elmanın kendisinde ve kabuğunda çeşitli fitokimyasallar yer almaktadır. Özellikle kuersetin ve türevleri, kateşin, epikateşin, prosiyanidin, gallik asit, klorojenik asit gibi antioksidan çeşitleri bulunur. Kuersetin elmanın kabuğunda daha fazladır. Bu yüzdendir ki elma tüketilirken kabuğu ile tüketilmesi önerilir. Epikateşin, kateşin gibi fitokimyasallar güçlü antioksidan etkileri ile kötü kolesterolü engelleyebilmektedir. Kuersetin ve klorojenik asit de kanser ve kalp hastalıklarına karşı etki eden kuvvetli bir antioksidandır.

Kısaca elmanın faydalarını sayacak olursak;

  • İyi bir antioksidan kaynağıdır.
  • Kalp rahatsızlıklarını uzaklaştırıyor.
  • Kan basıncını dengeliyor.
  • Kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemede etkilidir.
  • Akciğer sağlığını olumlu etkiler.
  • Kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Belki de her gün tükettiğiniz elmanın bu kadar faydalı olduğunu düşünmemiştiniz. Tabii ki de elmanın bu faydalarından yararlanabilmemiz için düzenli bir tüketimden bahsediyoruz. Hop bir elma yedim kolesterolüm düştü olayı değil. Son olarak elmayı kabuğuyla tüketeceksek de pestisit kalıntılarını da göz önüne alarak güzelce yıkadıktan sonra tüketelim. Nasıl yıkamalıyız diye sorarsanız da https://www.gidanotlari.com/meyve-ve-sebzeleri-nasil-yikamaliyiz/ yazımızı okumadan geçmeyin derim.

 

 

Kaynak1: Bulantekin Ö., Kuşçu A., Elmada Bulunan Fitokimyasallar ve Diğer Bileşenlerin İnsan Sağlığına Etkileri, VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016.

Kaynak2: Küçükkömürler S., Karakuş S., Elma, Sağlık ve Kültür, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (1):183-186, 2009.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle